Sildid

aeduba (3) ananass (1) apelsin (2) avokaado (7) banaan (1) bataat (2) brokkoli (4) burrito (3) enchilada (1) frikadell (1) granaatõun (3) grill (6) hakkliha (49) hapukapsas (7) hapukoor (3) hapuoblikas (1) hautis (20) hernes (8) hiinakapsas (1) hommikusöök (41) jogurt (4) juust (60) kaalikas (1) kabatšokk (3) kaerahelbed (1) kala (47) kana (54) kapsas (17) karri (1) kartul (53) kaste (16) kevadrullid (1) kiivi (1) kikerhernes (5) kilu (2) kinoa (1) klimp (1) kodujuust (2) kohupiim (3) kook (7) kookos (1) kurk (29) kõrvalroog (88) kõrvits (2) köögivili (1) küpsis (2) küüslauk (2) lambaliha (4) lasanje (2) leib (3) liha (5) lillkapsas (10) loomaliha (3) lõhe (25) läätsed (3) maapirn (1) maasikad (1) magustoit (7) mais (6) makaronid (21) maks (4) melon (1) mesi (1) muna (24) nuudlid (7) odratang (1) oliiv (7) pannkoogid (8) paprika (28) pasta (16) pastinaak (2) peekon (30) peet (7) pelmeenid (1) piparkook (2) pirukas (12) pitaleib (1) pitsa (5) pitsatainas (4) ploom (1) pommu (2) porgand (37) porru (19) praad (172) puder (5) puuviljad (1) redis (3) riis (17) rukkijahu (1) rullkõrvits (2) räim (6) sai (1) salaami (1) salat (55) sealiha (26) seen (8) seller (6) sibul (3) siider (1) sink (12) snäkk (30) spinat (2) supp (25) taco (1) tatar (6) tomat (65) tortilla (4) tursk (1) tuunikala (3) uba (22) veiseliha (23) verivorst (1) viiner (2) vormiroog (25) vorst (6) või (2) õlu (5) õun (3) x (167)

reede, 3. november 2017

VÄRSKE KARTUL ROSMARIINI JA KÜÜSLAUGUGA


  • kartul
  • küüslauk
  • rosmariin
  • oliivõli
  • sool


Keeda kartulid peaaegu pehmeks, lao kuumakindlasse vormi, sega küüslauguviilude, rosmariiniokste, oliivõli ja soolaga. Küpseta kartulid lõpuni grillil või ahjus. 

Kodujustukaste

  • 300 g maitsestamata kodujuustu
  • 250-300 g hapukoort
  • tilli
  • sibulavarsi
  • murulauku
  • peterselli
  • koriandrit jne
  • soola maitse järgi

Sega kõik omavahel. Vala just keedetud kuumadele värsketele kartulitele.

Värske kartuli salat ürtide ja sidruniga

  • 500 g värskeid kartuleid
  • 5 rohelise sibula vart hakitult
  • 3 sl hakitud tilli
  • 3 sl hakitud peterselli
  • Kaste:
  • 3-4 sl majoneesi
  • 3-4 sl maitsestamata jogurtit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl suhkrut
  • soola
  • poole sidruni riivitud koor

Keeda pestud koorega värsked kartulid vähese soolaga maitsestatud vees. Olenevalt kartulite suurusest kulub selleks 10-15 minutit. Värske kartuli keetmisel ei tohiks unustada, et need tuleb kindlasti panna keevasse vette. Ära liiga pehmeks keeda, vala vesi ära kohe, kui kartulid hakkavad pehmenema. Kui kartulid on keenud, vala vesi ära ja hoia kartuleid kaaneta umbes 10 minutit, et niiskus auruks. Võid neid ka kergelt raputada, et rohkem vett välja saada.
Lõika veel leiged kartulid vajadusel väiksemateks tükkideks: pooleks või neljaks.
Puista kartulitele hakitud roheline sibul, till ja petersell.
Kastmeks sega kõik ained omavahel kokku. Maitse ja lisa vajadusel sidrunimahla või -koort, suhkrut või soola, nii et saaksid just enda maitsele sobiva kastme. Aga ta võiks jääda pigem hapukas. Sega kaste veel leigete kartulitega, nii saavad kartulid rohkem maitset. Naudi kohe või hiljem, külmana.

Soome vanaema munakaste


  • 2 keedetud muna
  • 0,75 dl 10% koort
  • 1 sl sinepit
  • 1 sl veiniäädikat
  • 1 tl suhkrut
  • soola
  • murulauku

Eralda keedetud munadel munavalged kollastest. Vajuta kausis munakollased kahvliga puruks, lisa koor ja sega läbi. Maitsesta sinepi, äädika, suhkru ja soolaga. Haki munavalged ja lisa need kastmele. Sega hulka ka hakitud murulauku. Paku koos värske kartuliga.
Põhjanaabritelt pätsatud traditsiooniline muna-koorekaste sobib peale värske kartuli imeliselt ka lehtsalati kastmeks ja kala juurde.

Suitsukalakaste

  • 125 g kuumsuitsulõhet
  • 100 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 2 sl maitsestamata jogurtit
  • musta pipart
  • hakitud värsket tilli
  • murulauku

Tõsta suitsukala, toorjuust ja jogurt köögikombaini ning valmista ühtlane kreem. Seda võib teha ka saumikseriga. Vajaduse korral lisa soola. Jahvata peale veskist musta pipart ning kaunista hakitud tilli ja murulauguga. Söö koos kuumade või külmade kartulitega.

Küüslaugu-peterselli vinegrett


  • 1 kg kartuleid
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 0,5 dl oliiviõli
  • 0,5 dl sidrunimahla
  • 1 tl suhkrut
  • soola
  • musta pipart
  • 0,5 dl hakitud peterselli
Purusta küüslauguküüned läbi pressi või haki (riivi) imepeeneks. Pane  oliiviõli, sidrunimahl, purustatud küüslauk, suhkur, veidi soola ja pipart kaussi. Vispelda hoogsalt, kuni kaste emulgeerub ehk muutub paksemaks ja veidi kreemjamaks. Vispeldamise asemel võid kastet kaanega suletud purgis hoogsalt loksutada. Sega hulka hakitud petersell. Maitse vinegretti ning lisa vajaduse korral soola, pipart ja suhkrut. Vala soojadele kartulitele, sega läbi ja söö kohe või lase jahtuda.

Värske kartul tilli-koorekastmes

  • 1 kg värskeid väiksemaid kartuleid
  • 2 dl kohvikoort või vahukoort
  • 100 g hapukoort
  • punt värsket tilli
  • korralik näputäis suhkrut
  • soola
  • valget pipart

Pese kartulid harjaga hoolikalt puhtaks, soovi korral koori. Keeda soolaga maitsestatud ves pehmeks. Nõruta. 
Pane kartulid uuesti potti, lisa rõõsk koor ja hapukoor. Kuumuta segades umbes 5 minutit, kuni rõõsk koor ja hapukoor on osaliselt kartulitesse imendunud. 
Maitsesta soola, suhkru ja valge pipraga, lisa hakitud till ja serveeri.

Imre kartulisalat

  • 600 g varajasi kartuleid
  • 100 g marineeritud kornišone või minivürtskurke
  • 2 šalottsibulat (pesasibul)
  • 50 g kappareid
  • 140 g Ameerikapärast toorsuitsu peekonit
  • 350 g Gourmet Club Caesari kastet

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees, jahuta ja lõika suuremateks kuubikuteks. Tükelda ka kurgid ja sibul. Tõsta kõik kaussi ja lisa peaaegu kõik kapparid. 
Prae peekoniviilud pannil krõbedaks, siis tõsta köögipaberile nõrguma ja murra või lõika noa või kääridega tükkideks. Lisa kolmveerand peekonist salatile, ülejäänu jäta kaunistuseks.
Sega Caesari kaste salatile ja sega kergelt läbi. Kaunista salat peekoniribade ja kapparimarjadega ning serveeri.

Äädikakartulid

  • 1 kg varajasi kartuleid
  • 2.5 dl õunaäädikat
  • tavalist jämedat meresoola ja meresoolahelbeid
  • 2-3 sl võid
  • hakitud värsket murulauku
  • musta pipart

Pese kartulid hoolega. Pane potti kartulid, äädikas ja 1 sl meresoola. Lisa nii palju vett, et kartulid oleksid üleni veega kaetud (ca 2,5 cm vee all lausa). Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda 20-25 minutit, kuni kartulid on pehmed. Nõruta hoolega, siis lõika kartulid pooleks. 
Kuumuta või suurel praepannil mõõdukalt tugeval kuumusel. Lisa kartulid, maitsesta soola ja pipraga. Prae, panni aeg-ajalt raputades, kuni kartulid on krõbedad ja kuldpruunid - umbes 8-10 minutit. 
Puista peale soolahelbeid ja hakitud murulauku ja serveeri.