Sildid

aeduba (3) ananass (1) apelsin (2) avokaado (7) banaan (1) bataat (2) brokkoli (4) burrito (3) enchilada (1) frikadell (1) granaatõun (3) grill (6) hakkliha (49) hapukapsas (7) hapukoor (3) hapuoblikas (1) hautis (20) hernes (8) hiinakapsas (1) hommikusöök (41) jogurt (4) juust (60) kaalikas (1) kabatšokk (3) kaerahelbed (1) kala (47) kana (54) kapsas (17) karri (1) kartul (53) kaste (16) kevadrullid (1) kiivi (1) kikerhernes (5) kilu (2) kinoa (1) klimp (1) kodujuust (2) kohupiim (3) kook (7) kookos (1) kurk (29) kõrvalroog (88) kõrvits (2) köögivili (1) küpsis (2) küüslauk (2) lambaliha (4) lasanje (2) leib (3) liha (5) lillkapsas (10) loomaliha (3) lõhe (25) läätsed (3) maapirn (1) maasikad (1) magustoit (7) mais (6) makaronid (21) maks (4) melon (1) mesi (1) muna (24) nuudlid (7) odratang (1) oliiv (7) pannkoogid (8) paprika (28) pasta (16) pastinaak (2) peekon (30) peet (7) pelmeenid (1) piparkook (2) pirukas (12) pitaleib (1) pitsa (5) pitsatainas (4) ploom (1) pommu (2) porgand (37) porru (19) praad (172) puder (5) puuviljad (1) redis (3) riis (17) rukkijahu (1) rullkõrvits (2) räim (6) sai (1) salaami (1) salat (55) sealiha (26) seen (8) seller (6) sibul (3) siider (1) sink (12) snäkk (30) spinat (2) supp (25) taco (1) tatar (6) tomat (65) tortilla (4) tursk (1) tuunikala (3) uba (22) veiseliha (23) verivorst (1) viiner (2) vormiroog (25) vorst (6) või (2) õlu (5) õun (3) x (167)

neljapäev, 6. jaanuar 2011

Seakarbonaad

Maitsesta

  • karbonaadilõigud
  • soola ja
  • pipraga

ning prae pannil ühelt poolt. Pööra liha ringi ning tõsta praetud poolele

  • riivitud juustu ja
  • koore

segu. Pane pann ahju. Lase küpseda kuni kate on kollane.

Ahjukartulid juustuga

  • 1 kg tooreid kooritud kartuleid
  • võid
  • 100-150 g riivitud juustu
  • 1,5 kl piima
  • soola

Viiluta kartul, keeda soolaga maitsestatud piimas peaaegu pehmeks, vala võiga määritud laiemasse vormi. Puista peale juust ja või, küpseta ahjus kuldkollaseks.

Lillkapsasupp

  • lillkapsas
  • porgand
  • tomat
  • küüslauk
  • veiseliha (võib olla ka linnuliha)
  • sibul
  • kartul
  • petersell
  • maitseained

Keeda liha pehmeks, lisa tükeldatud porgand, u 10 min hiljem kartul, sibul ja küüslauk, lõppeks lillkapsaõisikud ja tomat (arvestusega, et lillkapsas tahab u 10 min keetmist, tomat 3-4 min). Serveerimisel puista peale peterselli.

Hautatud seamaks

  • 700-800 g seamaksa
  • 150-200 g singipeki kuubikuid
  • 1 sibul
  • soola
  • pipart
  • hapukoort


Kelmest puhastatud maks lõika 3-4 cm suurusteks kuubikuteks, hauta pekikuubikutega 6-8 min. Kauem kuumutades muutub maks tuimaks. Lisa hapukoor ja keeda korra läbi. Serveeri kartulipüree ja toorsalatiga.

Kanapilaff

Hauta ühes nõus

  • kana

u 1 l veega pehmeks.
Teises nõus hauta õlis klaasjaks

  • 2 ribastatud porgandit
  • 3 tükeldatud sibulat
  • rohkelt küüslauku


Sega kuiv

  • riis

porgandi-sibula seguga hästi läbi nii, et see muutuks läikivaks. Vala juurde kanapuljong (u 3x rohkem kui riisi). Kui puljongit on vähe, lisa keeva vett. Suuremad kanatükid jäta terveks ning aseta pilaffile, väiksemad tükid sega pilaffiga. Soovi korral lisa safranit, peale puista röstitud pähkleid.

Károlyi-salat

  • 120 g valgeid kuivatatud ube
  • soola
  • 300 g keedetud kartulit
  • 300 g tomateid
  • 150 g paprikakaunu
  • 120 g hapukurki
  • 2 peasalatit
  • 3 keedetud muna
  • pipart
  • paprikapulbrit
  • sinepit
  • sidrunimahla
  • majoneesi


Keeda leotatud oad eelmisel päeval valmis.
Kartulid, paprika, hapukurk, kooritud tomatid ja muna viiluta. Tükelda kapsas. Kurna oad, sega kõik ained maitsestatud majoneesiga. Kaunista munaviilude ja mõne salatilehega.

Ungari värskekapsaroog

1,5 kg valget peakapsast
100 g suitsupekki
50 g searasva
2 sl jahu
1 suur sibul
soola
pipart
köömneid
küüslauku
petersell
hapukoor

Tükelda kapsas ning keeda soola ja pipraga maitsestatud väheses vees või puljongis poolpehmeks. Lisa küüslauk ja köömned. Lõika suitsupekk kuubikuteks, prae rasvas, lisa kapsale ning hauta kapsas pehmeks. Tee eraldi pannil rasvast, jahust ja hapukoorest kaste. Sega see kapsaga, kuumuta. Lisa enne serveerimist peterselli.

Guljašš (paks supp)

  • kondita loomaliha
  • searasv
  • sibul
  • küüslauk
  • paprika
  • tomat
  • kartul
  • paprikapulber
  • köömned

Kõiki aineid võta vastavalt oma maitse-eelistusele.
Tükeldatud liha ja sibul rösti rasvas, lisa vett või puljongit ja hauta liha pehmeks. Lisa aedviljad ja kartul. Vedelikku lisa veel vaid nii palju, et ained oleksid kaetud. Hauta pehmeks ning maitsesta enne serveerimist paprikapulbri ja köömnetega.

Hakklihamunad

Keeda

  • munad

(7 min on hea, munad ei jõua siniseks minna), jahuta need ning koori.
Maitsesta

  • 500 g vähe rasvast hakkliha

maitseainetega ning lisa sinna

  • 3 toorest muna ja
  • 2-3 sl jahu.

Sega taignaks.
Selle kogusega saab katta u 6 muna.
Veereta pallid nii, et muna oleks kaetud hakklihaga ning prae pallid sügavas õlis või rasvas.

Supp kuivatatud ubadest

  • 600-700 g lambaliha
  • soola
  • pipart
  • 1 loorberileht
  • 1 petersellijuur
  • 1 klaas aedube
  • 1 väike kapsapea
  • paar tomatit
  • 4-5 kartulit
  • 1 sibul
  • küüslauku


Keeda liha 1,5 l vee ja maitseainetega peaaegu pehmeks. Lisa tükeldatud kapsas, 10 minuti pärast kartulid. U 15 min hiljem lisa tomatisektorid. Eelmisel päeval likku pandud oad keeda eraldi ja lisa keedetud oad alles valmis keedetud suppi. Maitsesta supp.