Sildid

aeduba (3) ananass (1) apelsin (2) avokaado (7) banaan (1) bataat (2) brokkoli (4) burrito (3) enchilada (1) frikadell (1) granaatõun (3) grill (6) hakkliha (49) hapukapsas (7) hapukoor (3) hapuoblikas (1) hautis (20) hernes (8) hiinakapsas (1) hommikusöök (41) jogurt (4) juust (60) kaalikas (1) kabatšokk (3) kaerahelbed (1) kala (47) kana (54) kapsas (17) karri (1) kartul (53) kaste (16) kevadrullid (1) kiivi (1) kikerhernes (5) kilu (2) kinoa (1) klimp (1) kodujuust (2) kohupiim (3) kook (7) kookos (1) kurk (29) kõrvalroog (88) kõrvits (2) köögivili (1) küpsis (2) küüslauk (2) lambaliha (4) lasanje (2) leib (3) liha (5) lillkapsas (10) loomaliha (3) lõhe (25) läätsed (3) maapirn (1) maasikad (1) magustoit (7) mais (6) makaronid (21) maks (4) melon (1) mesi (1) muna (24) nuudlid (7) odratang (1) oliiv (7) pannkoogid (8) paprika (28) pasta (16) pastinaak (2) peekon (30) peet (7) pelmeenid (1) piparkook (2) pirukas (12) pitaleib (1) pitsa (5) pitsatainas (4) ploom (1) pommu (2) porgand (37) porru (19) praad (172) puder (5) puuviljad (1) redis (3) riis (17) rukkijahu (1) rullkõrvits (2) räim (6) sai (1) salaami (1) salat (55) sealiha (26) seen (8) seller (6) sibul (3) siider (1) sink (12) snäkk (30) spinat (2) supp (25) taco (1) tatar (6) tomat (65) tortilla (4) tursk (1) tuunikala (3) uba (22) veiseliha (23) verivorst (1) viiner (2) vormiroog (25) vorst (6) või (2) õlu (5) õun (3) x (167)

laupäev, 18. detsember 2010

Liharullid

  • 500 g tailiha
  • soola
  • pipart
  • 2 spl riivjuustu
  • 2 spl riivitud porgandit
  • 2 spl riivitud sibulat
  • 1 spl tomatipastat
  • 1-2 spl õli
  • 100 g hapukoort

Lõika liha ristikiudu 1,5 cm paksusteks viiludeks, klopi lihahaamriga läbi. Maitsesta. Pane lihalõigu äärele täidis (nt juustu), keera rulli ja kinnita niidiga. Pruunista riivitud porgand ja sibul, sega tomatipastaga, maitsesta ja lisa veidi keeva vett. Paksenda hapukoorega. Pruunista liharullid pannil ja pane kastmesse või ahju järelhauduma liharullide valmimiseni (u 20 min).

Burgerid sinihallitusjuustuga

  • 0,5 kg väherasvast loomahakkliha
  • 2 spl Worcestershire'i kastet
  • 85 g murendatud sinihallitusjuustu
  • 1 spl oliivõli
  • 8 viilu saia

Sega hakkliha kastmega läbi, tee hakklihast 4 palli. Pane iga palli sisse juustu, sule auk lihaga. Vajuta lihapallid ettevaatlikult laiaks, pintselda õliga ja küpseta pihve mõlemalt poolt 6 minutit.

Viinerid kartulitainas

  • 800 g keedetud kartuleid
  • 100 g mannat
  • 2 muna
  • 250 g jahu
  • 300 g viinereid
  • 50 g riivitud teravamaitselist juustu
  • 50 g võid
  • soola

Keedetud soojad kartulid aja läbi hakklihamasina. Saadud massile lisa 1 toores muna, manna, jahu ja maitse järgi soola. Sega hoolikalt läbi. Puista lauale jahu ja rulli tainas. Jaga tainas viineripikkusteks ruutudeks. Aseta igale ruudule viiner ja näpista tainas kinni. Sega muna sulatatud võiga ja määri seguga pirukad. Aseta pirukad küpsetusplaadile ja puista neile juustu. Küpseta  ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Mimoosisalat

  • 200 g suitsulõhet või krabinuudleid
  • 200-300 g majoneesi
  • 1-1,5 tl sidrunipipart
  • 100 g riivitud juustu
  • 4-5 keedetud muna
  • 1 mugulsibul

Marinaad

  • 1,5 dl vett
  • 1-2 spl suhkrut
  • 1-2 tl kanget äädikat

Koori ja tükelda sibul, vala üle marinaadiga. Lase seista 15 min. Keeda munad, jahuta ja eralda kollased valgetest. Riivi eraldi. Lao kaussi kihtide kaupa: kala, munavalge, sibul, juust, munakollane. Iga kihi vahele pane sidrunipipraga maitsestatud majoneesi. Lase tõmmata külmkapis vähemalt 2 tundi, aga mida kauem seisab, seda mahlasem tuleb. Osa majoneesi võib asendada ka maitsestamata jogurtiga.

Kohupiimakaste

  • 250 g kohupiima
  • 1 kl piima
  • soola
  • sinki, keeduvorsti
  • 1-2 hapu- või värsket kurki
  • 1-2 keedumuna
  • 50 g rohelist sibulat või murulauku

Sega omavahel peeneteraline kohupiim, piim, vorst, sink ja kurk.Maitsesta hakitud sibula või murulaugu ja soolaga. Lõpuks lisa munarattad.

Hakkliharõngas

Tainas

  • 800 g hakkliha
  • maitse järgi hakklihamaitseainet
  • 2 muna
  • 100 g riivsaia
  • 100 g hapukoort

Täidis

  • 1 väike paprika
  • 2 keedetud muna
  • 1 keedetud porgand

Sega taignakomponentidest ühtlane hakklihamass ja tükelda täidise ained peeneks. Hakklihamass pane ümmargusse vormi ja tipi täidis tainasse. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Seejärel võta tainas vormist välja, aseta küpsetuspaberile ja pane 200 kraadi juures ahju 40-45 minutiks.

Puuviljasalat

  • 1/2 suurest granaatõunast või 1 väiksem granaatõun
  • 3 keskmist kiivit
  • 2 väiksemat või 1 suurem apelsin (ära apelsiniga liialda, muidu on tunne, et sööd ainult apelsini)
  • 1/2 kollasest melonist (või 1/4 melonit ja pisut ananassi)



Puhasta kõik viljad, haki ning sega. Salat sobib imehästi lihatoitude kõrvale.


Salatisse võib panna ka õuna, banaani (ära liialda, annab jahuse maitse), pirni vm mida hing ihaldab.
Salati tegemine on hämmastavalt aeganõudev. Julge pool tundi kulub ära :)

Piparkoogitainas

  • 1 klaas suhkrut
karamellistada kuivas potis, lisa ETTEVAATLIKULT
  • 1 kl kuuma vett, keeda
  • 150 g margariini
  • 150 g suhkrut
  • 1 muna
  • 2 tl kaneeli
  • 1 tl nelki
  • 1 tl ingverit
  • 1 tl soodat
  • 450 g jahu (olenevalt jahust võib seda kuluda ka rohkem)

Keevale siirupile lisa maitseained ja margariin, lase jahtuda ning seejärel lisa soodaga segatud jahu ja muna. Jahu on siis piisavalt kui tainas ei kleepu enam käte külge ja on vormitav. Soovitav on tainas jätta vähemalt ööpäevaks kilesse pakituna seisma.

Pitsa muretaignal

  • 3 slp hapukoort
  • 1/2 tl soodat
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • hõõru segi ja siis lisa juurde
  • 500 ml jahu
  • 2 muna
  • 150 g margariini

Torgi tainast lusikaotsaga ja sega kuni enam pole kuiva jahu. Keera tainas kilesse ja pane ööpäevaks külma.


Katteks sobib misiganes pähe tuleb. Mina määrin taignale ketšupit, selle peale laotan läbikuumutatud hakkliha-singi-sibulasegu, selle peale laotan marineeritud kurgi tükikesi, tomatit, paprikat ja kõige peale raputan vähesulavat juustu. Hakklihasegu maitsestan vastavalt maitsele soola ja pipraga.


Küpseta u 180 kraadi juures umbes pool tundi (kuni juust küps ning tainas pole enam pehme). Enne serveerimist lase veidi jahtuda.