Sildid

aeduba (3) ananass (1) apelsin (2) avokaado (7) banaan (1) bataat (2) brokkoli (4) burrito (3) enchilada (1) frikadell (1) granaatõun (3) grill (6) hakkliha (49) hapukapsas (7) hapukoor (3) hapuoblikas (1) hautis (20) hernes (8) hiinakapsas (1) hommikusöök (41) jogurt (4) juust (60) kaalikas (1) kabatšokk (3) kaerahelbed (1) kala (47) kana (54) kapsas (17) karri (1) kartul (53) kaste (16) kevadrullid (1) kiivi (1) kikerhernes (5) kilu (2) kinoa (1) klimp (1) kodujuust (2) kohupiim (3) kook (7) kookos (1) kurk (29) kõrvalroog (88) kõrvits (2) köögivili (1) küpsis (2) küüslauk (2) lambaliha (4) lasanje (2) leib (3) liha (5) lillkapsas (10) loomaliha (3) lõhe (25) läätsed (3) maapirn (1) maasikad (1) magustoit (7) mais (6) makaronid (21) maks (4) melon (1) mesi (1) muna (24) nuudlid (7) odratang (1) oliiv (7) pannkoogid (8) paprika (28) pasta (16) pastinaak (2) peekon (30) peet (7) pelmeenid (1) piparkook (2) pirukas (12) pitaleib (1) pitsa (5) pitsatainas (4) ploom (1) pommu (2) porgand (37) porru (19) praad (172) puder (5) puuviljad (1) redis (3) riis (17) rukkijahu (1) rullkõrvits (2) räim (6) sai (1) salaami (1) salat (55) sealiha (26) seen (8) seller (6) sibul (3) siider (1) sink (12) snäkk (30) spinat (2) supp (25) taco (1) tatar (6) tomat (65) tortilla (4) tursk (1) tuunikala (3) uba (22) veiseliha (23) verivorst (1) viiner (2) vormiroog (25) vorst (6) või (2) õlu (5) õun (3) x (167)

neljapäev, 16. juuli 2015

Koorene pasta suitsusingi ja rukolaga

  • 200 g linguine pastat (keetmata)
  • 100 g maasuitsu sinki
  • 1 sibul
  • 2 dl vahukoort
  • 100 g Philadelphia light toorjuust küüslaugu ja ürtidega
  • parmesani
  • soola- pipart
  • rukolat
Keeda pasta. Kuumuta pann ning lisa sinna hakitud sibul ja maasuitsusink. Prae kuni sibul muutub kuldseks. Alanda kuumus ning vala pannile vahukoor ning toorjuust ning sega kuni toorjuust on sulanud. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Sega hulka pasta ja rukola. Serveeri värskelt riivitud parmesaniga.

Kergelt koorene kanapasta spinati, suhkruherneste ja kirsstomatitega

  • 200 g fusillisid
  • 1 väiksem kanafilee
  • 50 g värsket beebispinatit
  • 200 ml vahukoort
  • peotäis suhkruherneid
  • 80 g kirsstomateid
  • 2 küüslauguküünt
  • paar lehte basiilikut
  • 50 g parmesani
  • soola, pipart


Lõika kanafilee kuubikuteks ja maitsesta soola ja pipraga. Pruunista kana kiirelt pannil ja lisa poolitatud tomatid ja hakitud küüslauk. Prae minutike ja lisa vahukoor. Lase kastmel tasasel tulel podiseda. Vahepeal pane keema fusillid ja keeda soolvees “al denteks”. Nüüd lisa kastmele spinat, hakitud suhruherned ja parmesan. Sega läbi ja maitsesta soola, pipra ja värske basiilikuga. Lisa kastmele fusillid, kuumuta läbi ja serveeri riivitud parmesaniga.

Koorene pasta kana ja kuivatatud tomatitega

  • 250 g makarone
  • u 400 g kanafileed
  • 2 küüslauguküünt
  • u 5-10 kuivatatud tomatit
  • 1 dl valget veini
  • 200 ml (vahu)koort
  • u 100 g parmesani, pecorinot vm kõvemat juustu
  • soola, pipart
  • peotäis basiiliku lehti

Lõika kanafileed parjalt väikesteks tükkideks. Pruunista tükkideks lõigatud kanafileed pannil õli ja või segus. Lisa peenelt hakitud küülsauguküüned ja valge vein ning lase madalal kuumusel küpseda.
Haki kuivatatud tomatid ja basiilikulehed. Riivi pool parmesani vm juustu kogusest. Keeda pasta soolvees parajalt pehmeks ja nõruta.
Kui kana on küpsenud, lisa pannile vahukoor, tükeldatud tomatid, basiilik, riivitud parmesan ja pasta, sega läbi. Serveeri värskete basiilikulehtede ja ülejäänud juustuga (kas riivitult v laastudena). 

Klassikaline pasta carbonara


  • 200 g spagette
  • 1 muna + 2 munakollast
  • 50 g riivitud parmesani
  • 50 g toorsuitsu peekonit
  • 2 küüslauguküünt
  • soola
  • pipart
  • peterselli
  • 30 g võid


Vispelda kokku muna ja munakollased ning lisa riivitud juust. Jäta natuke juustu serveerimiseks ka. Haki toorsuitsupeekon ja küüslauk.
Lase pasta veel keema tõusta ja keeda spagetid soolvees “al denteks”.
Kuumuta pann, lisa või ja hakitud peekon. Pruunista ning lisa hakitud küüslauk. Prae tasasel tulel, et küüslauk ära ei kärssaks. Nõruta spagetid, jättes natuke alles pasta keeduvett.
Lisa peekonile spagetid, sega ning lisa muna ja juustusegu. Lisa surts pastakeeduvett, sega korralikult läbi ja võta pann tulelt. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe hakitud peterselli ja riivitud parmesaniga.

Koorene pasta kanafilee ja porruga

  • kanafileed ca 200g
  • pool suuremat sibulat
  • pool suuremat küüslauku
  • 1 suurem porru (kui porrut ei ole, pane näiteks päikesekuivatatud tomatit)
  • vähem kui pool pakki pastat (100g kuivainet inimese kohta on liiga palju)
  • ca 2-3 klaasi puljongit (või 1 puljongikuubik ja kuum vesi)
  • ca 1 klaas 35% koort, mida rohkem seda parem
  • pool punast paprikat (pole kohustuslik)
  • praadimiseks õli
  • kana maitsestamiseks karri pulbrit või sobivad ka igasugused maitseained millele on peale kirjutatud kanamaitseaine

Kuumuta küüslauk ja sibul õlis klaasjaks. Seejärel tee sama porruga ning prae kanafilee ja paprikatükid. Potti lisa puljong ja hauta kuni vedelik on enam-vähem ära aurustunud.
Seejärel lisa koor ja kuumuta keemiseni.
Lisa keedetud pasta. 
Söö koos värske salatiga!

Quiche sinihallitusjuustu, lõhe ja viinamarjadega

Tainas

  • 120 g võid
  • 3 dl speltajahu
  • 0.5 tl soola
  • 1.5 spl sidrunimahla
  • 2 spl vett

Täidis

  • 200 g sinihallitusjuustu
  • 0.5 dl rõõska koort ()35%)
  • 3 muna
  • 200 g viinamarju
  • 300 g lõhefileed

Näpi külm või, jahu ja sool purutaoliseks massiks. Lisa sidrunimahl ja külm vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Keera tainas kilesse ja aseta pooleks tunniks külmkappi. Rulli tainas kergelt jahusel laula laiali. Tõsta lahtirullitud tainas võitatud 24 cm suuruse pirukavormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 225-kraadises ahjus 10 minutit. Vähenda ahju kuumust 175 kraadini. Poolita viinamarjad ja aseta, kumerad pooled ülespidi, eelküpsetatud põhjale. Sega murendatud juust, vahustamata koor ja munad. Tükelda lõhe ja aseta põhjale, seejärel vala munasegu vormile. Küpseta umbes 30 minutit.

Värviline oasalat


  • 6 dl erinevaid keedetud ube
  • 2 väikest punast sibulat
  • 250 g eri värvi kirsstomateid
  • 2 haput õuna
  • 2 peotäit värsket rukolat
Kastmeks
  • 1 dl värskelt hakitud lehtpetersell või basiilikut
  • 1 dl oliiviõli
  • 1,5 spl valget palsamiäädikat
  • 2 tl vedelat mett
  • Soola
  • Musta pipart


Haki kastmeks basiilik või petersell, sega õli ja veiniäädikaga salatikausi põhjas. Maitsesta mee, soola ja musta pipraga. Lõika kooritud sibulad pooleks ja viiluta. Sega kastmesse. Poolita kirsstomatid ja sega koos ubadega salatisse, samuti ka kuubikuteks lõigatud kooritud õunad. Maitse ja vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Sega lõpuks hulka ka mõned väiksemaks rebitud rukolalehed ja serveeri salatit värskel rukolapadjal.