- u 1 kg küpseid ploome
- 2 suurt muna
- 200 g suhkrut
- 4 dl keefiri, petti või hapupiima
- 120 ml mahedamaitselist toiduõli või jahtunud sulatatud võid
- 350 g nisujahu
- 1 triiki sl küpsetuspulbrit
- pärlsuhkrut või demerara suhkrut
Kogun siia vahvaid leide, mida olen ise proovinud või kavatsen proovida. Samuti kirban siia oma isiklikke leiutisi. Kel huvi, proovib samuti. Enamus roogasid on suhteliselt lihtsalt valmistatavad. Rõhk on pigem soolasel toidul.
Sildid
aeduba
(3)
ananass
(1)
apelsin
(2)
avokaado
(7)
banaan
(1)
bataat
(2)
brokkoli
(4)
burrito
(3)
enchilada
(1)
frikadell
(1)
granaatõun
(3)
grill
(6)
hakkliha
(49)
hapukapsas
(7)
hapukoor
(3)
hapuoblikas
(1)
hautis
(20)
hernes
(8)
hiinakapsas
(1)
hommikusöök
(41)
jogurt
(4)
juust
(60)
kaalikas
(1)
kabatšokk
(3)
kaerahelbed
(1)
kala
(47)
kana
(54)
kapsas
(17)
karri
(1)
kartul
(53)
kaste
(16)
kevadrullid
(1)
kiivi
(1)
kikerhernes
(5)
kilu
(2)
kinoa
(1)
klimp
(1)
kodujuust
(2)
kohupiim
(3)
kook
(7)
kookos
(1)
kurk
(29)
kõrvalroog
(88)
kõrvits
(2)
köögivili
(1)
küpsis
(2)
küüslauk
(2)
lambaliha
(4)
lasanje
(2)
leib
(3)
liha
(5)
lillkapsas
(10)
loomaliha
(3)
lõhe
(25)
läätsed
(3)
maapirn
(1)
maasikad
(1)
magustoit
(7)
mais
(6)
makaronid
(21)
maks
(4)
melon
(1)
mesi
(1)
muna
(24)
nuudlid
(7)
odratang
(1)
oliiv
(7)
pannkoogid
(8)
paprika
(28)
pasta
(16)
pastinaak
(2)
peekon
(30)
peet
(7)
pelmeenid
(1)
piparkook
(2)
pirukas
(12)
pitaleib
(1)
pitsa
(5)
pitsatainas
(4)
ploom
(1)
pommu
(2)
porgand
(37)
porru
(19)
praad
(172)
puder
(5)
puuviljad
(1)
redis
(3)
riis
(17)
rukkijahu
(1)
rullkõrvits
(2)
räim
(6)
sai
(1)
salaami
(1)
salat
(55)
sealiha
(26)
seen
(8)
seller
(6)
sibul
(3)
siider
(1)
sink
(12)
snäkk
(30)
spinat
(2)
supp
(25)
taco
(1)
tatar
(6)
tomat
(65)
tortilla
(4)
tursk
(1)
tuunikala
(3)
uba
(22)
veiseliha
(23)
verivorst
(1)
viiner
(2)
vormiroog
(25)
vorst
(6)
või
(2)
õlu
(5)
õun
(3)
x
(167)
esmaspäev, 12. september 2011
Kodune ploomikook
Kabatšokk Mari moodi
- 1 kabatšokk
- 3-4 suuremat küüslauguküünt
- jahu
- praadimisainet
- soola
Viilusta kabatšokk u 1 cm paksusteks viiludeks. Keera viilud jahus ning aseta kuumale pannile. Prae kahelt poolt suurel kuumusel (kui liiga kaua praadida, muutub kabatšoki liha plödiks) kuldseks ning aseta vaagnale. Laota kabatšokiviilule veidi purustatud küüslauku ja hõõru see sinna laiali. Järgmised viilud kabatšükki lao eelmistele otsa.
Nii saad mõnusad küüslaugused kabatšokiviilud, mida on hea süüa näiteks peekoniga.
Kartulipuder
Kuna kogused sõltuvad sööjate arvust, siis jätan need märkimata, kuid kirjutan oma "kartulipudrustiili".
Keeda sobiv kogus
Sulata pannil
ning kuumuta selles klaasjaks
Kui kartulid on pehmed, kurna need ning vala neile sibul ja või. Seejärel lisa veidi
ning asu mikserdama. Selle tegevuse käigus lisa pidevalt piima kuni oled saavutanud omale meeldiva konsistentsi ja kohevuseastme.
Keeda sobiv kogus
- kartuleid (soolaga).
Sulata pannil
- taluvõi
ning kuumuta selles klaasjaks
- 1-2 hakitud sibulat.
Kui kartulid on pehmed, kurna need ning vala neile sibul ja või. Seejärel lisa veidi
- piima
ning asu mikserdama. Selle tegevuse käigus lisa pidevalt piima kuni oled saavutanud omale meeldiva konsistentsi ja kohevuseastme.
Kotletid
- 1 kg hakkliha (Rakvere veisehakkliha on suurepärane)
- 1 suurem sibul
- 2 viilu röstsaia (väiksema viiluga saia rohkem)
- 2 muna
- veidi piima
- musta purustatud pipart
- soola
- praadimisainet
Pane saiaviilud kaussi ning vala peale piim nii, et saiaviilud oleksid niisked. "Pudista" niiske sai. Haki sibul. Lisa see kaussi saia juurde, lisa 2 muna ja hakkliha ning maitseained. Sega ja litsu tainast kuni see on ühtlane mass. Vahepeal lisa veidi piima, sest tainas ei tohi olla nätske plönn vaid peab olema pehme ja kergelt liigutatav. Võta tass külma veega ja supilusikas. Aja pann praadimisainega kuumaks, võta taignakausist märja lusikaga lusikatäis tainast, aseta see kuumale pannile ning vajuta veidi laiaks. Enne järgnevat lusikatäit kasta lusikas korraks külma vette (aitab vältida taigna lusika külge jäämist). Prae mõlemalt poolelt sobiva pruunideuse astmeni.
Omlett (3le)
- 5-6 muna
- 1 suurem või 2 keskmist sibulat
- 150 g pitsakatet või hakitud vorsti või praejääke
- 1-2 tomatit
- 50 g juustu
- kuivatatud peterselli
- umbes 1 dl majoneesi (provansaal)
- veidi praadimisainet
Haki sibul, kuumuta veidi, lisa pitsakate, kuumuta veel veidi. Samal ajal haki tomat ja juust ning klopi segi muna majoneesiga. Munamass vala kuumale pannile sibula-pitsakatte segule, lisa tomat, juustutükid ja raputa peale veidi kuivatatud peterselli. Kuumuta (12-kiirusega pliidil umbes 7 juures) kaane all (segamata) kuni muna muutub pannil kohevaks.
Lõhe majoneesikattega (2 varianti)
- 1 kg lõhefileed
- 2 sidrunit
- tilli
- majoneesi (minu lemmik on Provansaal)
Aseta kalafilee fooliumile (tõsta fooliumi servad kala õmbert kõrgemaks, et moodustuks midagi kausisarnast), pigista kalale peale kahe sidruni mahl. Seejärel haki kalale peale till ning kõige lõpuks pigista kalale peale ühtlase kihina (u 05 cm) majonees. Sulge foolium pealt ning küpseta kala ahjus u 200 karrdi juures 20-30 minutit (kuni hakkad tundma ahjust levivat meeldivat kalalõhna).
- 1 kg lõhefileed
- sidrunipipart
- 5-pipra segu
- majoneesi
Valmistamine sama kui eelkirjeldatud. Pipart pane maitse järgi, aga ära väga koonerda. Piprad võid asendada ka kalamaitseainega.
Majoneesi võid asendada ka riivjuustuga, kuid siis tuleb minu meelest kala kuivem.
Serveeri riisi või tataraga.
Kerge kanasalat
- 600 g kanakintsusid
- 2 potti lehtsalatit
- 1-2 punast greipi (oleneb greibi suurusest ja mahlakusest)
- 250 g kirsstomateid
- 200 g riivitud juustu
- purustatud musta pipart
- basiilikut (soovi korral)
- karrit
- toiduõli
*Kui kana praadida ei viitsi, võid kasutada ka suitsukana.
Kana-kapsasupp
- 700 g - 1 kg kanatiibu
- 500-700 g värsket kapsast
- 1 keskmine porgand
- soola
- pipart
- petrsell
Keeda tiibu kuni liha hakkab luudelt eralduma, tõsta need siis puljongist välja jahtuma. Lisa puljongisse maitseained, hakitud kapsas ning porgand ning keeda tasasel tulel kuni kapsas-porgand on saavutanud sobiva puhmusastme. Supi keemise aja puhasta tiivad kontidest, vajadusel haki liha ning lisa supile.
Serveeri supp hakitud peterselliga.
Kuigi kana tiibu on tüütu puhastada, on sealt saadav liha maitsev, mahlane ja hõrk ning puljong rammus (minule ei meeldi kasutada puljongikuubikuid jmt).
Norra kreemine kalasupp
- 500-700 g lõhefileed (originaalis tegelikult tursk)
- 2 porgandit
- 1 keskmine sibul
- 4 küünt küüslauku
- kalapuljongit
- 180 ml vahukoort
- 180 ml crème fraîche
- peotäis tilli
- purustatud pipart
- soola
- õli praadimiseks
Keeda kalapuljong. Prae porgandiribad koos sibula ja küüslauguga läbi. Lisa need puljongisse ja keeda veidi. Lisa koored ja kala, keeda ca 5 min kuni kala on küpsenud. Maitsesta soola ja pipraga, lisa till ning serveeri.
Tellimine:
Postitused (Atom)