Sildid

aeduba (3) ananass (1) apelsin (2) avokaado (7) banaan (1) bataat (2) brokkoli (4) burrito (3) enchilada (1) frikadell (1) granaatõun (3) grill (6) hakkliha (49) hapukapsas (7) hapukoor (3) hapuoblikas (1) hautis (20) hernes (8) hiinakapsas (1) hommikusöök (41) jogurt (4) juust (60) kaalikas (1) kabatšokk (3) kaerahelbed (1) kala (47) kana (54) kapsas (17) karri (1) kartul (53) kaste (16) kevadrullid (1) kiivi (1) kikerhernes (5) kilu (2) kinoa (1) klimp (1) kodujuust (2) kohupiim (3) kook (7) kookos (1) kurk (29) kõrvalroog (88) kõrvits (2) köögivili (1) küpsis (2) küüslauk (2) lambaliha (4) lasanje (2) leib (3) liha (5) lillkapsas (10) loomaliha (3) lõhe (25) läätsed (3) maapirn (1) maasikad (1) magustoit (7) mais (6) makaronid (21) maks (4) melon (1) mesi (1) muna (24) nuudlid (7) odratang (1) oliiv (7) pannkoogid (8) paprika (28) pasta (16) pastinaak (2) peekon (30) peet (7) pelmeenid (1) piparkook (2) pirukas (12) pitaleib (1) pitsa (5) pitsatainas (4) ploom (1) pommu (2) porgand (37) porru (19) praad (172) puder (5) puuviljad (1) redis (3) riis (17) rukkijahu (1) rullkõrvits (2) räim (6) sai (1) salaami (1) salat (55) sealiha (26) seen (8) seller (6) sibul (3) siider (1) sink (12) snäkk (30) spinat (2) supp (25) taco (1) tatar (6) tomat (65) tortilla (4) tursk (1) tuunikala (3) uba (22) veiseliha (23) verivorst (1) viiner (2) vormiroog (25) vorst (6) või (2) õlu (5) õun (3) x (167)

neljapäev, 16. detsember 2010

Kapsa-hakklihahautis

  • üks keskmine kapsapea
  • 2 sibulat
  • 500 g seahakkliha
  • ca 100 g tükk ehtsat suitsupeekonit
  • ca 3 dl õlut
  • soola
  • musta pipart
! ei mingit õli

Ribasta kapsas ja haki sibul, kuubista peekon.
Pane pott peekonikuubikutega tulele, pruunista. Siis lisa kapsas ja kuumuta keskmisel tulel aeg-ajalt segades.
Samal ajal prae pannil hakkliha sibulaga ja maitsesta tugevalt soola-pipraga. Kalla kapsa hulka ja sega läbi.
Nüüd kalla pannile õlu, sega kogu hea maitse pannilt õlle sisse ja kalla seegi kapsaste otsa, sega läbi.
Siis keera tuli päris madalaks, kata pott kaanega ning hauta aeg-ajalt segades kapsa ja liha pehmenemiseni

Tomatine pommusiga haudepotis

  • kilojagu taist sealiha
  • tomatikonserv
  • suur pommu
  • suur sibul
  • paar pead kodumaist küüslauku
  • soola
  • musta pipart või tsillihelbeid
  • vürtsköömet
  • oliiviõli
  • pool klaasi vett


Lõika kilojagu sea kaelakarbonaadi suurteks kuubikuteks, maitsesta üsna tugevalt soolaga ja jäta kaussi toatemperatuurile soojenema.

Koori sibul ja küüslauk. Sibul viiluta, küüslauguküüned jäta terveks.
Kuubista pommu (tükkide suurusel pole tähtsust).

Kuumuta malmpoti põhjas poole sentimeetri jagu oliiviõli tõeliselt tuliseks ja pruunista lihatükid 2-3 jaos kummalki poolt. Tõsta kogu liha potti tagasi, lisa sibul, küüslauk, veidi jahvatatud vürtsköömet, tšillihelbeid ja kuumuta pisut (segades). Lisa pommutükid ja purk konserveeritud tomateid ning pool klaasi vett.
Jäta paokil kaane alla vaikselt umbes kolmeks tunniks podisema. Aeg-ajalt kontrolli, et vedelikku jätkuks ja sega veidi.

Lihtne kana-riisivorm paprikaga


  • 400 g broileri fileed või nahata ja kondita liha
  • 2 suurt paprikat, võivad olla erivärvilised
  • 2-3 pisikest sibulat või suur porru 
  • 3-4 küünt küüslauku
  • 5 dl riisi
  • 12 dl vett
  • 3 kanapuljongi kuubikut
  • 200 ml rõõska koort
  • sojakastet, musta pipart


Suur ahjuvorm (silma järgi 4-5 liitrit, et kõk vabalt ära mahuks)

Kana, sibul ja paprika tuleb puhastada ja lõigata ühtlase suurusega kuubikuteks, küüslauk hakkida ja kõik korraga või osade kaupa kergelt pruunistada, mitte kauem kui paar minutit.
Lisada ohtralt sojakastet, oma 5-6 spl ikka, ja oodata mõnikümmend sekundit kuni osa vedelikust aurustub.
Siis kallata kogu segu koos keetmata riisiga ahjuvormi, segada ja maitsestada musta pipraga.
Puljongikuubikud lahustada kuumas vees, natuke jahutada ja segada sisse rõõsk koor. Vajadusel maitsestada segu soolaga arvestades, et riis imeb maitsed endasse ja toit tuleb tugevasti maitsestada, et lõpptulemus poleks mage. Lisaks on puljongikuubikud erineva soolasusega - kogemus näitab, et Knorri omad on koostiselt parimad ja väikseima soolasisaldusega.
Siis kallata ka vedelik ahjuvormi ja küpsetada umbes 200 kraadi juures kuni vedelik on imendunud ja riis valmis. Puupliidi ahjus kulus selleks natuke üle tunni, mille kestel võib kinnast kududa või muidu muhedalt aega veeta.
Küpsedes kerkivad värvilised paprikatükid ja kanakuubikud vormi pinnale ning serveerida võib otse ahjuvormist, sest toit näeb väga kena ja värviline välja. Punane paprika küpseb magusaks ja suussulavaks, sibulatükid muutuvad vormilt olematuks, aga meeldiv maitse jääb.

Juustupulgad

  • 100 g riivitavat juustu (Emmental)
  • 100 g võid
  • 100 g nisujahu (2 dl)
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Riivi juust. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning toasooja rasvaine hulka riivjuust, jahusegu. Sõtku tainas puukahvliga ühtlaselt tihkeks. Vormi tainast sõrmejämedusi rulle ja lõika need umbes 6 cm pikkusteks pulkadeks. Pane pulgad mõõdukate vahedega küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 200 kraadi juures ahju keskosas kuldkollaseks. Küpsised vajuvad laiemaks ja õhemaks. Küpsetamisaeg on 12-15 minutit.
Omast kogemusest võin soovitada, et küpsiseid tuleb hoolega jälgida, sest kui kas või äär kipub pruuniks minema, siis läheb juust küpsises ebameeldivalt mõruks.
Küpsisetainast võib meelepäraselt maitsestada ürtide või muude maitseainetega.

Kartulipannkoogid

  • 1 kg kartulit
  • 3 muna
  • 1 sibul 
  • paar küünt küüslauku
  • meelepäraseid ürte (värskeid või kuivatatud)
  • soola
  • musta pipart
  • õli praadimiseks
Pese ja koori kartulid ning riivi jämeda riiviga. Suru kartulist peotäishaaval välja nii palju vedelikku, kui suudad. Haki sibul ja küüslauk.
Sega kõik komponendid korralikult läbi ja maitsesta soola ning pipraga.

Kuumuta pann rasvainega ja tõsta kartulisegu kuhjaga supilusikatäite kaupa pannile. Suru kook umbes poole sentimeetri paksuseks, et see korralikult läbi küpseks.
Prae kummaltki poolt pigem madalamal kuumusel 3-4 minutit kuni koogi pind on kuldne.

Serveeri soojalt kvaliteetse majoneesi ja murulauguga või ürdi-toorjuustuga.

Märkus: sibula võib vahelduse mõttes asendada hoopis riivjuustuga ja kui tainas sai ebapiisava vedeliku välja pigistamise tõttu siiski liiga vesine, võib sellesse hädaabinõuna segada paar supilusikatäit jahu või riivsaia lisada.

Paprikakala

  • Valget kalafileed
  • Paprikat vastavalt värvieelistusele
  • Sulatatud juustu
  • Kohvikoort olenevalt vormi suurusest
  • Väikseid värskeid kartuleid
  • Soola
  • pipart
  • hakitud siledalehelist peterselli

Kala tuleb fileerida või olla mugav ja tuua filee poest. Kala riputada üle pipra ja soolaga, soovi korral piserdada sidrunimahlaga. Jätta maitsestuma.
Kartulid pesta harjaga ja panna soolasesse vette keema.
Paprika puhastada ja lõigata paari sentimeetri paksusteks viiludeks.
Maitsestatud kalafilee lõigata parajateks juppideks nii, et need rulli keeratuna paprikaviiludesse mahuks.
Fileejupid keerata rulli ja panna paprikaviiludesse. Kalale asetada lusikatäis sulatatud juustu.
Rullid tuleb laduda mõõdukate vahedega kõrge servaga küpsetusvormi ja kallata vahele 1-2 cm kõrguselt kohvikoort või koore ja puljongi segu ning puistata sellesse hakitud peterselli ja soovi korral sõrmeotsaga soola (puljongile pole soola vaja lisada).
Küpsetada 200 kraadini eelsoojendatud ahjus kuni kala on küps ja paprika pehme - ca. pool tundi olenevalt rullide paksusest.

Kala võib asendada õhemaks tambitud ja maitsestatud kanafileega ning katta näiteks sobiva hallitusjuustuga ja täita hoopis punaseid paprikaid, koore võib asendada koore-puljongiseguga.

Kleepjad kanakoivad

  • 2 kanakoiba või 4 poolkoiba või muid tükke
  • 1 spl mett
  • 0,5-1 spl sinepit
  • 1 spl apelsinimahla
  • 1 spl Worcesteri kastet

Sega kokku mesi, sinep, apelsinimahl ja Worcesteri kaste.
Vali väike ahjuvorm, mille põhja broileritükid tihedalt katavad (et kaste kõrbema ei läheks), määri tükid kastmega ja lao vormi. Määri ülejäänud kastmega ja küpseta 200-kraadises (eelsoojendatud) ahjus 30 minutit. Poole küpsemise ajal tuleks tükkidel teine külg keerata.

Veinikana

  • 4 broilerifileed
  • 2-2.5 dl valget veini
  • 8-10 suurt pruuni šampinjoni
  • soola, õige tiba suhkrut
  • musta pipart
  • peotäis värsket tüümiani ehk aed-liivateed
  • õli praadimiseks

Hõõru fileed kergelt sisse soola ja pipraga, jäta paariks tunniks külma. Tõsta fileed paarkümmend minutit enne praadimist toatemperatuurile.
Aja pann vähese õliga hästi kuumaks ja pruunista fileesid ühekaupa paarkümmend sekundit kummaltki küljelt - parjajalt jumekaks (vaata pilti - kui nad selle ajaga jumet üldse ei saa, siis oli kas pann liiga külm, liha liiga külm või oli pannil korraga liiga palju liha, mis jahutas panni maha).
Tõsta fileed kõrvuti ahjuvormi nii, et nad kataks vormi põhja. Kalla veiniga üle, lisa näpuotsaga suhkrut (tõesti vaid veidi-veidi), raputa peale hakitud tüümian ja lisa pikuti sektoriteks lõigatud seened.
Küpseta umbes 20 minutit 200 kraadini eelkuumutatud ahjus - täpselt nii kaua, et kana oleks küps, aga veel mitte kuiv. Kuumad fileed võid portsjoni suuruse reguleerimise huvides veidi diagonaalselt poolitada.

Küüslaugused rullkõrvitsa-juustupannkoogid

  • 1 jämmem, ca 25-30 cm pikkune rullkõrvits
  • 3 küünt küüslauku
  • 2 keskmist sibulat
  • 3-4 muna
  • 3 dl jahu või riivsaia, vajadusel rohkem
  • 100 g sulatatud juustu või riivjuustu
  • soola, musta pipart

Kõrvitsalt eemaldada otsad, lõigata välja vigased kooreosad ja väga puised isendid koorida.
Rullkõrvits, sibul ja küüslauk riivida. Köögikombain on siinkohal abiks, käsitsi riivides on segu tunduvalt märjem ja jahu kulub rohkem (tainas peaks jääma paksem kui ülepannikookidel, et vedelik kõrvitsa vahelt pannile laiali ei valguks).
Lisada munad, jahu ja juust, maitsestada ja segada ühtlaseks. Koogid on maitsvad ka ilma juustuta. Küpsetada keskmise kuumusega pannil umbes poolesentimeetrise paksusega koogid. Nii ei jää kook seest tooreks. Serveerida kuumalt majoneesi ja hakitud murulauguga.

Kui teha tainas vedelam ja küpsetada sellest ülepannikoogid, saab huvitava ümbrise natuke teistmoodi täidetud pannkookidele.

Soe kanasalat

  • 2 pakki kana kintsuliha (luuta)
  • 6 spl mahedat sinepit (või nii palju, et saaks kana kenasti marineerida), mina kasutan teralist sinepit
  • 2 spl Worchesteri kastet (maitse järgi)
  • 4 spl seesamiseemneid
  • 2 pikka kurki
  • lehtsalatikimpu 
  • natuke rucolat
  • kimp murulauku
  • jogurti-ürdikastet või mõnd majoneesist kastmesegu, mina kasutan Felixi jogurti-murulaugu kastet

Lõika broilerifilee väikesteks kuubikuteks ja sega sinepiga nii, et kõik tükid oleks ikka korralikult sinepised (lõpptulemus ei ole üldse nii sinepine, ei tasu karta).
Lõika kurk pikuti neljaks ja viiluta. Rebi salat suupäraselt väikesteks tükkideks ja haki murulauk. Sega rohelised asjad kokku.
Kuumuta seesamiseemneid hetk, lisa brolierifilee tükid. Alanda kuumust. Prae kuni filee on küps, mõni minut, kui on piisavalt väiksed tükid. Maitsesta Worchesteri kastmega (sool ja pipar ei ole ka keelatud, aga ei tundu vajalikud).

Tõsta salatikomponendid taldrikule ja nirista üle jogurti-ürdikastmegakõige peale tõsta kana.

Lotringi pekipirukas

Tainas:

  • 120 g võid (või searasv ja koorevõi 1:1)
  • 240 g nisujahu (nt. valget ja täistera nisujahu ehk Graham jahu 1:1)
  • paar spl külma vett
  • 0.5 tl soola

Täidis:
1 muna 1 dl vedeliku kohta, kusjuures vedelik võib olla piima-kooresegu koor, hapukoor...
24 cm diameetriga vormi kulub mõistliku täidise koguse juures 2-3 muna ja 2-3 dl vedelikku olenevalt täidise kogusest.

Täidiseideed:
peekon, rullkõrvits, sibul, riivjuust, hapukoorega nõrutatud tuunikalakonserv, tomat, riivjuust marineeritud kanafilee, porrulauk, paprika, riivjuust, kookospiimaga spargel, suitsulõhe, riivjuust spargelkapsas, lillkapsas, sink, riivjuust spinat, küüslauk, feta porru, erinevad juustud rullkõrvits, baklažaan, paprika, riivjuust tomat, oliivid, värsked Vahemere ürdid (tüümian, rosmariin), feta naat/nõges/spinat, kodujuust, peekon (hapukoorega)
Taina jaoks hakkida või (ja rasv) soola ja jahudega, lisada vesi ja töödelda kiiresti ühtlaseks.
Rullida tainas küpsetuspaberi peale küpsetusvormist (24 cm diameetriga) natuke suuremaks kettaks.
Katta lahtiväiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Kummutada lahtirullitud tainas vormi, siluda ja kohendada (tainarullimise paber jääb üle, võib kasutada hiljem muudel eesmärkidel) ning panna vähemalt pooleks tunniks kuni üleöö külmikusse seisma.
Hea põhja eelduseks on, et kõik koostisained oleks võimalikult külmad ja taina tegemine toimuks võimalikult kiiresti, samuti peab tainas saama piisavalt külmas seista.
Seejärel torkida põhi kahvli (või puutikuga, kui on tegu teflonkattega vormiga) läbi ja küpsetada 220 kraadini eelsoojendatud ahjus 10-12 minutit.
Selle ajaga alandada ahju temperatuuri 200 kraadini, valmistada ette täidis ja segada kokku munapiim. Maitsestada täidis vastavalt soovile.
Küpsenud põhjale laotada eenevalt küpsed tahked koostisained ja valada üle munapiimaga ning katta riivjuustuga või segada kõik eelnevalt läbi ja kallata tainale. Kui täidis on väga vedel, siis võib kuuma põhja enne täidisega katmist ligunemise vastu munavalgega määrida.
Küpsetada maksimaalselt 200-kraadises ahjus muna kalgendumiseni ja juustu küpsemiseni, mis võtab olenevalt katte koostisest ja paksusest aega umbes 20-40 minutit. Piruka valmidust saab kontrolida puutikuga.

Seapraad

  • 1.5 kg või raskem kamaraga praeks sobiv tükk siga
  • 3 tl kanget sinepit (Põltsamaa)
  • 1.5 tl peent soola
  • 1.5 tl jahvatatud pipart (musta või segu)
  • 1 tl mett või suhkrut
  • 3 küünt küüslauku
  • 2 sibulat

Kamar lõigata ruuduliseks. Tasub vaadata lahti lõikamise ja kontide suunda, et saaks hiljem mugavalt ruutude vahelt lõigata. Ja ruudud lõigata ikka täies pikkuses läbi kamara, pekini välja. Ruuduvahedesse puistata natuke soola. Kamara võib enne küpsetamist väheses vees ja kamarapool allpool ka pehmeks hautada, aga mina seda vajalikuks ei pea.
Segada kokku sinep, sool, pipar ja mesi või suhkur. Küüslaugu võib pressida ja segada samasse segusse või pista
lihasse torgitud aukudesse, aga üldjuhul ei soovitata liha eriti torkida, noh et kaotab mahlasust...

Määrida liha korralikult sinepiseguga, panna poolitatud sibulatega küpsetuskotti ja jätta üle öö külmikusse maitsestuma. Mingit vedelikku lisada ei ole vaja - liha pole vaja keeta, praad tuleb niigi mahlane.


Valmistamise päeval lasta liha soojeneda toatemperatuurile (ca 1 h), kuumutada ahi 150 kraad. Küpseta umbes arvestusega, et 1 kg = 1 tund. Enne lahti lõikamist lasta prael umbes 10 minutit seista.

Sinepisiga küüslauguse spinati ja vutimunadega

  • külmutatud spinatit
  • ohtralt küüslauku
  • võid
  • soola
  • paar sea välisfilee lõiku (ca 1.5 cm)
  • paar tl kanget sinepit
  • soola
  • musta pipart
  • searasva praadimiseks
  • keedetud vutimune
  • väga mahedat salatisibulat

Hõõru lihatükid sisse soola ja pipraga ning määri sinepiga. Arvesta umbes teelusikatäis kanget sinepit suuremale lihaviilule. Jäta liha sinnapaika (külma liha ei sobi pannile panna).

Sulata spinat ja pigista sellest käte vahel või sõelal liigne vesi välja. Haki küüslauk.
Kuumuta pannil või ja selles küüslauk. Lisa spinat ja lase haududa.

Samal ajal kuumuta teisel pannil searasv ja lase pann täiesti tuliseks.
Aseta toasoojad lihatükid pannile ja prae kiiresti mõlemalt poolt pruuniks.
Lase lihal mõni minut jahtuda ja serveeri keedetud vutimunade ning salatisibulaga.

Õllesed praevorstid

  • 6-7 naturaalsooles toorvorsti
  • 1 suurem sibul
  • 1.5-2 dl tumedat õlut (+joomiseks)
  • searasva praadimiseks
  • vajadusel natuke soola sekka

Pruunista toored vorstid kuumal pannil searasvas ja tõsta kõrvale. Samal pannil prae (nüüd juba madalamal kuumusel) kuldseks sibularõngad.
Tõsta vorstid pannile tagasi, kalla juurde õlu. Tarbi õlleülejääk.
Keera kuumus madalaks ja hoia vaevu keevana umbes 15-20 minutit, ilma kaaneta. Kuskil õlles keetmise keskel võiks vorstidel teise külje keerata. Selle ajaga peaks vorstid küpseks saama ja õlu siirupitaoliseks redutseeruma.

Kanapasta karri ja kookospiimaga

  • 250 g kvaliteetset kuiva pastat
  • 700 g kanafileed
  • 400 ml kookospiima (1 purk)
  • palju (maitse järgi) küüslauku
  • 4 spl meelepärast karripulbrit, nt rohelina karri (1 pakk)
  • maitse järgi tšillipulbrit
  • rohelist sibulat
  • õli praadimiseks
  • soola

Tükelda kanafilee ja haki küüslauk ning roheline sibul.
Aja potis vesi keema, lisa sool ja pasta, keeda al dente.
Kuumuta pannil õli, lisa kanafilee ja pruunista. Lisa karri ja küüslauk. Prae segades veel paar minutit (karri vajab praadimist õige maitse saavutamiseks).
Lisa kanale kookospiim ja tšillipulber, keera kuumust madalamaks ja hauta, kuni pasta on kurnamisvalmis. Vajadusel maitsesta soolaga.
Kurna pasta, sega kastmega ja serveeri rohelise sibulaga.

Marineeritud räimed

  • roogitud räimi või fileesid
  • jahu
  • soola
  • musta pipart
  • 5 dl vett
  • 1-1.5 spl 30% äädikat
  • 1 sibul 
  • 2-3 küünt küüslauku
  • 3-5 tera musta pipart
  • 2-3 tera pimenti ehk vürtspipart
  • 2 lehte loorberit
  • soola ja suhkrut maitse järgi


Sega jahu soola ning jahvatatud musta pipraga. Patsuta roogitud räimi jahusegus ükshaaval või raputa nad kotis jahuseguga läbi. Räimefileed lapi kahekaupa kõhtupidi vastakuti, kasta kõigepealt jahusse ja siis munasse.
Prae kalad kuumal pannil mõõdukas koguses rasvaines. Pigista peale natuke sidrunimahla, naudi ja kasuta ülejääk marineerimiseks.

Marinaadiks koori sibul ja küüslauguküüned (koos sibulaga võib keeta ka tikkudeks lõigatud porgandit). Keeda poolitatud sibul ja terved küüslauguküüned peaaegu pehmeks, lisa pipar, vürtspipar, loorber ja äädikas. Keeda tasasel tulel 4-5 minutit, maitsesta soola-suhkruga ja keeda veel 3-4 minutit. Lase marinaadil maha jahtuda ja kalla kaladele.
Et kalad serveerimisel ilusti maitsestunud oleksid, peaks nad marinaadi panema juba eelmisel õhtul.

Kala köögiviljade ja päikesekuivatud tomatitega

  • 400 g valget (mere)kala fileed
  • 1 suuremat sorti punane paprika
  • 2 noort rullkõrvitsat (ca. 20 cm)
  • 4-5 päikesekuivatatud tomatit ürtidega õlihoidises
  • 4-5 spl maitsestunud õli eelnimetet tomatite pealt
  • 1/2 laimi mahl (või sidrunimahla)
  • 1 spl vedelat mett
  • soola, musta pipart
  • heledat oliivõli praadimiseks

Lõika kala risti fileed viiludeks. Külmunud kala puhul lase kalal pooleldi sulada, tükelda, lase täielikult sulada ja kuivata köögipaberiga enne marinaadi panemist.
Sega laimimahl lusikatäie õli, mee ja vähese musta pipraga ühtlaseks ning kalla segu kalale. Sega läbi ja jäta muude ettevalmistuste ajaks seisma.
Eemalda paprikalt südamik ja lõika kaun pikuti viiludeks. Rullkõrvits viiluta sentimeetripaksuselt veidi diagonaalselt ja lõika viilud pulkadeks. Lõika päikesekuivatatud tomatid väiksemateks tükkideks.
Aja paar supilusikatäit õli pannil kuumaks ja lisa köögiviljad ning kuumuta mõni minut segades. Keera kuumus väiksemaks. Lisa päikesekuivatatud tomatid ja nende õli. Sega läbi ja kuumuta mõni minut.
Lisa kõige viimasena kala ja sega ettevaatlikult, aga mitte üleliia, et kala ei laguneks.
Prae kuni kala on küps (olenevalt tükkide suurusest). Vajadusel maitsesta soola ja piraga.

Pitsatainas

  • 2.5 dl käeleiget vett
  • 50 g pärmi või pakk kuivpärmi (kuivpärm segada kõige pealt jahuga)
  • 6-7 dl nisujahu (sõredamat valget jahu, aga mitte täisterajahu)
  • (2 sl oliivõli)
  • 0.5 tl soola
  • 0.5 tl suhkrut 

Pärm lahustada käesoojas vees suhkru ja soolaga (õli lisada hiljem, kui üldse).
Lisada jahu ja sõtkuda kergelt läbi. Soovik korral võib tainasse lisada ka lusikatäie kuivatatud "pitsaürte" (pune ja basiilik).
Lisada õli ja sõtkuda 6-7 minutit, kuni tainas lööb käe küljest lahti.
Katta rätiga ja lasta soojas kohas kahekordseks kerkida, umbes 45 minutit, olenevalt temperatuurist ja muudest teguritest.
Jagada tainas kaheks palliks ja kergitada räti all veel 15 minutit.
Kerkimata tainapalli võib teoreetiliselt sügavkülmutada ja hiljem külmikus üleöö sulatada, hoida tund toatemperatuuril, teha põhi, katta ja küpsetada.

Tainapall vajutatakse sõrmedega lamedaks ja visatakse mitu korda hooga vastu (jahust) töölauda. Seejärel venitatakse tainas (hoides seda vasakul käsivarrel ja sikutades-keerates parema käega) õhukeseks. Pitsale ei jäeta oluliselt kõrgemaid servasid. Hädapärast võib ka rullida.
Ka rullima peab imeõhukeseks. Tainas kerkib ahjus oluliselt. Sellest kogusest saab 2 ca 30 cm läbimõõduga pitsapõhja.

Põhjad katta ja küpsetada (soovitavalt siis spetsiaalses ahjus või pitsakivil) 7-10 minutit 250-kraadini eelkuumutatud ahjus.

Piparkoogitainas ja glasuur

  • 300 g suhkrut
  • 1.3 dl tulist vett
  • 150 g võid
  • 1 tl jahvatatud nelki
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0.5 tl jahvatatud kardemoni
  • 0.5 tl jahvatatud, kuivatatud ingverit
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 spl hapukoort
  • 1 tl äädikat (30%)
  • 1 muna
  • 1 tl soodat
  • 400-500 g jahu

Suhkur sulatada paksupõhjalises kastrulis ja pruunistada, aga mitte lasta suitsema (sel juhul võtta uus suhkur ja alustada uuesti). Tõsta kastrul tulelt. Lisada tilkhaaval ja segades peaaegu keev vesi. Ettevaatust pritsmetega - suhkur on väga kuum ja põletab korralikult (pikad varrukad, pajakindad ja pikavarrelised köögirelvad on abiks).
Sulatada siirupis või ja lisada maitseained. Kuumutada vaevu keevana 2-3 minutit.
Jahutada segu enne muna lisamist toatemperatuurile (st. jahutada täiesti maha).
Lisada hapukoor ja äädikas, segada läbi ja lisada muna, segada veel.
Lisada soodaga segatud jahu ja segada-mätsida käega ühtlaseks. Tainas peaks jääma veidi vedelam kui rullimisvalmis poetainas, sest külmikus see taheneb veel.

Vooderdada kauss toidukilega, tõsta tainas kilele ja keerata kileservad taina peale. Jätta tainas ööpäevaks külmikusse seisma.
Rullida jahusel pinnal, vormida ja küpsetada õhukesi piparkooke 200-kraadises ahjus 6-7 minutit. Tahkeks ja krõbedaks muutuvad piparkoogid jahtudes.
Lasta täielikult jahtuda ja kaunistada glasuuriga.


PIPARKOOGIGLASUUR
  • 1 munavalge
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 1 tl sidrunimahla

Vahusta munavalge, lisa suhkur ja sidrunimahl. Sega, kuni glasuur muutub läikivaks. Värviliseks glasuuriks saab kasutada mahlasid, värvilisi tuhksuhkruid või toiduvärve, aga minu meelest pole
piparkooke vajagi liiga kirjuks kaunistada.

Nelk+kaneel+kardemon+ingver+sidrunikoor võib asendada võrdse mahu á la Meira piparkoogimaitseainega.
Võib kasutada valmis tumedat siirupit, mis on poes täitsa müügil.
Sooda+äädika asemel töötab ilmselt ka küpsetuspulber

Täidetud kana ahjukõrvitsaga

  • 2 suurt kanafileed
  • 100 g suitsupeekonit
  • 3 dl hakitud šampinjone
  • 2 sl ürtide või küüslauguga toorjuustu
  • 1 sl kõva tugevamaitselist juustu (nt. Campanello)
  • pesto alla genovese't (roheline) määrimiseks
  • kõrvitsakuubikuid
  • oliiviõli
  • soola
  • musta pipart
  • ürte

Hakitud peekon ja seened praadida kergelt krõbedaks.
Kanafilee lõigata "raamatuks" - st. küljelt pikk sisselõige, aga mitte lõpuni läbi lõigata. Filee laotada lõikelauale ja vasardada õhemaks ning laiemaks.
Kummalegi fileele tõsta pool praetud segust ja pool eelnevalt kokku segatud juustudest.
Tõsta fileeääred kokku ja kinnitada korralikult puutikkudega. Määrida pestoga ja asetada ahjuplaadile.

Kõrvits puhastada ja lõigata kuubikuteks. Kuubikud raputada korralikult läbi õli ja maitseainetega. Kallata kõrvitsakuubikud kanafileede kõrvale ja küpsetada 225-kraadises ahjus kuni kanafilee on küps ja juust sees sulanud ning kõrvits söömisvalmis (20-30 minutit). Kanarullidest eemaldada tikud ja serveerida.

Magushapu veiseliha

  • 500 g veiseliha
  • 0.5 suuremat porrut või 1 pisem
  • 2 sl mett
  • 2 sl sojakastet 
  • 2 sl sidruni- või laimimahla
  • 2 sl head nõrgamaitselist õli
  • tsipa musta pipart või piprasegu

Laagerdunud sisefilee vasardamist ei vaja ja hautamisaeg on oluliselt lühem, aga piimalehma läbikasvanud praetükke peaks ikka korralikult peksma ja pehmenemiseks võivad nad päris mitut tundi vajada.

Segada kausis valmis marinaad. Selleks vispeldada omavahel kokku sojakaste, kristalliseerumata mesi, õli ja sidrunimahl. Maitsestada purustatud pipraga. Kogused on väga umbkaudsed ja ei ole täpseks jälgimiseks, sest sojakastme maitsed on väga erinevad, samuti ei ole kõik meed ja sidrunid ühe maitsega. Marinaad ei tohiks olla ei tulihapu, mesimagus ega ka metsikult soolane, pigem ikka sinna kõigi kolme vahepeale.

Liha lõigata neljaks viiluks ja vasaradada või ainult kergelt muljuda (olenevalt tükist rohkem või vähem, igatahes nii, et liha struktuur veel säilib). Tõsta liha marinaadikaussi ja liigutada tükke nii, et kõik viilud saaks marinaadiga kokku. Lasta seista kilega kaetud kausis ja külmikus üleöö.

Lihatükkidelt lükata üleliigne marinaad haudepotti. Ajada pann hästi tuliseks ja kuumutada lihaviile paarikaupa piisava rasvainega kummaltki küljelt hetkeks - vaid nii kaua, kuni külg kergelt pruunistub (pann ei tohi olla suitsevkuum ega ka külm ja lihast vedelik välja valguda, terve panni lihaga katmine jahutab panni maha). Tume värv tuleb kastmest, mitte praadimisest.
Tõsta lihatükid haudepotti, pann tulelt ja keerata temperatuur madalamaks. Samal pannil praadida kergelt läbi ka porruviilud, valada pannile natuke vett ja kallata see kõik liha peale. Kuumutada lihatükid vedelikuga triiki ja "peaaegu keevana" kuni liha on pehme (see on see osa, mis võib oodatust kauem aega võtta).

Täidetud pommu

Kogused olenevad pommude suurusest ja kujust ning sööja maitse-eelistustest.

Pommud (ehk baklažaanid) pesta ja poolitada pikkupidi. Ajada vesi keema, lisada soola ja keeta pommupoolikuid 5 minutit.
Jahutada ja eemaldada terava äärega lusikaga sisu. Sisu hakkida või püreestada.
Edasi töötab juba fantaasia. Hakitud pommusisu sekka võib segada vürtsikat sibulaga praetud veisehakkliha, küüslauku, päiksekuivatatud tomateid ja pisut nende hoidiseõli ning veidi riivjuustu. Täida pommulootsikud, riputa üle riivjuusutuga ja küpsetasin kuumas ahjus, kuni täidis oli kuum ja juust sulanud.

Carpaccio

Hõõru tükk korralikult laagerdunud veise sisefileed soolaga (või soola-pipra-küüslauguga), keera toidukilesse ja pane 2-3 tunniks sügavkülma. Siis on liha kergem lõigata.

Lõika fileest paberõhukesed viilud, lao oliiviõlisele tadrikule, jahvata peale musta pipart, natuke soola, piserda üle (nt. maitsestatud) oliiviõli ja natukese sidrunimahlaga. Veel võib peale pudistda mõne kõvema juustu laaste (Parmesan või Pecorino).
Serveeri mõne vahemerelise valge leiva ja rohelise salatiga. Rohelisse salatisse sobib siinkohal ülihästi veidi sinepise maitsega põld-võõrkapsas.

Täidetud paprikad

  • 6 "Ungari" paprikat
  • 300 g taist sea- või segahakkliha
  • 1 suurem sibul
  • 3 küünt küüslauku
  • 1 dl paksu hapukoort
  • 1 tl soola
  • 1 tl musta pipart
  • 2-3 (liha)tomatit
  • 2 dl meelepärast puljongit
  • 1 tl kuivatatud tüümianit
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • näpuotsaga tšillihelbeid
  • vajadusel soola

Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks, sega hakklihaga. Lisa hapukoor, sool ja pipar. Klopi hästi läbi.

Lõika paprikatel varre poolt otsast kaaned pealt ja eemalda seemned. Topi puhastatud paprikad tihedalt lihasegu täis ja pane kaaned tagasi.

Eemalda tomatitelt südamikud ja lõika kuubikuteks, kalla poti põhja. Lisa puljong ja ürdid ning tšilli. Kastme tulisus sõltub näpuotsa suurusest, aga tasub meeles pidada, et hautamine on pikk ja ka vähestest tšillihelvestest tuleb üsna palju särtsu välja.
Lao kõige peale ühes kihis paprikad. Tõsta pliidile ja lase vedelikul keema tõusta. Keera kuumus nii madalaks, et potis veel vaevu mullitab ja kuumuta kogu kupatust kaane all veel umbes tunnijagu.
Serveeri valge leiva või riisiga.

Chili con carne

  • 4 keskmist sibulat 
  • 1 küüslauk 
  • oliiviõli 
  • 3 tl tšillipulbrit 
  • 1-2 punast seemnetest puhastatud tšillikauna
  • soola 
  • purustatud musta pipart 
  • 800 g hakitud veiseliha või kvaliteetset veisehakkliha 
  • 200 g päikesekuivatatud tomateid oliiviõlis
  • 800 g purustatud tomatit 
  • 0.5 tk kaneelikoort 
  • 4 (200 g) purki punaseid konservube

Pruunista hakkliha pidevalt segades, lisa 
köögikombainis purustatud päikesekuivatatud tomatid, veidi õli (tomatipurgist), sibul, küüslauk, tšillipulber, tšillipipar, vürtsköömen ja veidi soola ning pipart, lõppeks isa püreestatud tomatipasta, kaneelikoor ja 1dl vett. Kuumuta keemiseni, kata pott küpsetuspaberiga ja seejärel kaanega. Alanda kuumust ja hauta rooga 1,5 tundi (või hauta 150-kraadises ahjus sama kaua). 
Tunni aja pärast lisa nõrutatud konservoad.
Chili con Carne on maitsvam järgmisel päeval, nii et võimaluse korral valmista roog päev varem.

Pikkpoiss või hakk-kotletid kapsaga

  • 500 g valget peakapsast
  • 500 g hakkliha (taist sea- või segahakkliha)
  • 3-4 spl röstitud sibulalaaste (vt. pilt) või 1-2 sibulat
  • 2 muna
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • soola
  • mõni spl vett

Sõtku hakkiha muna, sibulalaastude või hakitud sibula, soola ja pipraga ühtlaseks ning tõsta kõrvale.

Haki kapsas peeneks või riivi köögikombainiga. Käsiriiviga riivides jääb kapsas liiga märg. Hauta hakitud kapsas vähese vee ja soolaga pehmeks. Lase veidi jahtuda ja sega hakkliha hulka.

Määri piklik keeksi/leivavorm searasvaga või vooderda küpsetuspaberiga ja suru lihamass tihedalt vormi. Võib ka küpsetusplaadile tihke pätsi mätsida.

Küpseta 200-kraadises ahjus kuni pikkpoisi pind muutub pruuniks (umbes 1 tund).

Karjuse pirukas

Prae sibul võis klaasjaks, lisa hakkliha ja pruunista. Lisa küüslauk ja hakitud paprika, kuumuta. Võib lisada purustatud tomatit või puljongit, maitsesta soola, pipra ja ürtidega.
Pane lihasegu ahjuvormi põhja, kalla üle hernestega ja kata koheva kartulipudrukihiga. Ära putru kokku vajuta. Küpseta u 20 min 200 kraadi juures, riputa peale juustu ja küpseta veel umbes 10 minutit.

Cannelloni veisehakklihaga

  • 18 cannelloni toru või värskest pastast lasanjeplaati
  • 100 g sibulat (2 pisemat)
  • 15 g küüslauku (2 küünt)
  • 175 grammi seeni (nt. austerservikuid)
  • 300 g veise hakkliha (sea oma siia liiga rasvane)
  • 3-4 päiksekuiva tomatit + mõni spl viimaste hoidiseõli
  • 400 g kooritud seemneteta tomatit (konserv koos vedelikuga)
  • 250 g ricottat
  • soola, musta pipart, ürte (soovitavalt "vahemerelisi")
  • 40 g parmesani
  • 400 ml piima
  • 40 g jahu
  • 45 g võid
  • muskaati, valget pipart

Sibul ja küüslauk kuumutada kergelt õlis, lisada hakkliha. Praadida liha valmimiseni (oluliselt pruunistada pole vaja).
Lisada hakitud seened ja maitsestada soola, pipra ja rohkelt ürtidega. Arvestada tuleks, et kaste ja pasta ise mahendavad maitset oluliselt. Tõsta segu pliidilt ja lisada peeneks hakitud päiksekuivad tomatid, nende hoidiseõli, tomatikonservi (kooritud) vedelik ja ricotta. Segada ühtlaseks.
Täita pastatorud või tõsta täidis värskest tainast lasanjeplaadile ja keerata see rulli. Laduda rullid küpsetusvormi. Tõsta peale väiksemaks hakitud konservtomatid ja kallata üle kastmega.
Küpsetada 200-kraadises ahjus kuni kaste imendub ja pasta on valmis (võtab kuiva ja värske pasta puhul erinevalt aega).
Kastmeks sulatada potipõhjas või, lisada jahu ja segada intensiivselt kuni jahu mullitab. Lisada vispliga segades vähehaaval piim ja kuumutada.
Maitsestada valge pipra, muskaadi ja parmesani juustuga.
Teoorias peaks valmis torud olema seest mahlased ja pealt krõbedad nagu ka lasanje. Serveerida parmesanikrõpsu ja päiksekuiva tomati ribadega.

Parmesanikrõpsu kogu "keerukus" seisneb riivitud juustu ringikujuliselt küpsetuspaberile laotamises, ahjus sulada laskmises ja jahutamises. Soojast peast saab sellest ka näiteks ettevaatlikult lootsikuid väänata.

Punapeedi-kitsejuustu salat

  • 4 keskmist keedetud peeti
  • 125 gr mahedamaitselist kitsejuustu
  • 1 pisem fenkol
  • 200 gr lehtsalatit
  • kreekapähkleid


Kaste:
  • pool pisemast sibulast
  • 2 tl teralist sinepit
  • 2 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • pisut musta pipart
  • 1 sl valget veiniäädikat
  • 3 sl oliivõli

Kastme tegemiseks haki sibul peeneks ja sega kõik ained peale õli kausis.Seejärel nirista sinna hulka õli vispliga kogu aeg segades. Pane külmkappi (kastme võib teha juba ka eelmisel päeval).
Lõika fenkol pikuti pooleks ja eemalda juureosa. Lõika ülejäänud fenkol õhukesteks viiludeks. Sega fenkol salatirohelisega, tõsta peale peedi- ja juustutükid, nirista peale õli, puista peale pähklit ja serveeri.

Kapsarullid


  • 1 kg peakapsas või paar pisemat
  • 500 g (vasika)hakkliha (või lambahakkliha)
  • 1.5 dl riisi (soovitavalt pudruriisi või 4-5 dl eelmise päeva ülejääki)
  • 3 spl oliivõli
  • 2 sibulat
  • 3-4 küünt küüslauku
  • soola
  • musta pipart
  • ürte, ohtralt
  • vett

Keeda kõigepealt valmis riis ja jahuta.
Eemalda kapsalt võimalikult juure lähedalt ettevaatlikult kõik rulli keeramiseks sobivad lehed ja lao virna. Eralda ülejäänud kapsas "juurikast". Aja vesi vähese soolaga keema ja pane kapsa "sisu" potti. Virna laotud lehti keeda mõnekaupa ja mõni minut korraga (valget peakapsast keedetakse eemaldatud juurikaga, kuid muidu ühes tükis, kähar peakapsas on õrnem ja nii hästi ei tööta). Jahuta ja lao lehed virna tagasi.
Tükelda pehmeks keedetud kapsasisu suurde kaussi. Lisa hakkilha, riis, õli, köögikombainis purustatud sibul ja küüslauk ning maitseained. Maitsestada tuleb üsna tugevasti, sest riis võtab palju maitset endasse. Sega ühtlaseks. Vajadusel võid lisada natuke vett või hapukoort - täidis ei tohi liiga tihe jääda. (Kalatäidisele sobib hästi hoopis rõõsk koor.)
Lõika kapsalehtedel roots õhemaks, siis õnnestub rulli keeramine lihtsamalt ja on parem süüa.
Võta leht ette nõgus pool ülespoole ("kausina") ja roots enda poole suunatud. Pane rootsupoolsesse otse paras ports täidist, keera ääred täidise peale ja rulli kinni.
Lao rullid ahjuvormi ühenduskoht allpool - siduda ei ole vaja. Rulle võib enne ka pannil pruunistada.
Nirista rullidele veidi õli ja riputa soola. Kalla vormi põhja paar cm kuuma vett. Küpseta 225-kraadises ahjus 20 minutit, siis alanda temperatuur 150 kraadile ja hauta fooliumi all veel tund-poolteist kuni kaks. Vajadusel lisa vahepeal vett.

Kuum kartuli-suitsukalasalat

  • värskeid pisikesi kartuleid
  • suitsukala
  • küüslauguõli
  • tilli
  • rohelist sibulat
  • tšillihelbeid
  • soola

Pese kartulid harjaga (ära koori), poolita ja pane keevasse soolaga maitsestatud vette. Keeda mõni minut. Kurna.
Sega kartulid vähese soola, küüslauguõli (või oliiviõli ja pressitud küüslauguga) ja näpuotsatäie tšillihelvestega. Küpseta lahtisel plaadil 225-kraadises ahjus kuni kartul on pehme.
Kalla kartulid kaussi, lisa luudest puhastatud suitsukala, hakitud till ja roheline sibul.
Serveeri soojalt.

Pörkölt

  • 600 g kondita veise-, sea- või lambaliha
  • 100 ml vett
  • 2 suurt sibulat
  • 1 teravam roheline paprika
  • 1 valge Ungari paprika
  • 3 spl paprikapulbrit
  • 2 spl searasva praadimiseks
  • 0.5 tl tomatipastat
  • soola, musta pipart
Haki sibul ja paprika ning lõika liha kuubikuteks.
Kuumuta poti põhjas rasv ja prae sibul selles klaasjaks. Tõsta pott tulelt ja sega sisse paprikapulber (muidu kõrvetad paprika mõrkjaks). Tõsta pott pliidile tagasi.
Lisa lihakuubikud ja sega sibula-paprikaseguga korralikult läbi. Lisa toored paprikad, tomatipasta ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga.
Lase keema, alanda temperatuur vaevu keemise piirile ja hauta kaane all kuni liha on pehme (aeg oleneb lihast, aga vähemalt tund kuni mõni).
Vajadusel lisa vahepeal veidi vett.

Hatšapuri

  • 125 g hapukoort
  • 75 g võid
  • 1 muna
  • 3 dl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 0.25 tl soodat
  • 150 g Suluguni või brõnsa juustu
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl õli
Sega hapukoor sulatatud võiga. Sega omavahel jahu, sool ja sooda. Klopi juurde pool muna ja jahusegu. Teine pool munast hoia alles, sellega pintselda pirukas pealt. Sõtku tainas ühtlaseks ja jaga kaheks palliks. Sõtku kumbki pall kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks. Riivi juust jämeda riiviga. Purusta küüslauguküüs ja sega õliga. Tõsta üks ketas küpsetusplaadile ja kata küüslauguõliga. Raputa peale riivitud juust ja kata teise tainakettaga. Suru piruka servad tihedalt kinni ja pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 220-kraadises ahjus 10 minutit.
Lõika kuumalt sektoriteks ja serveeri kohe.

Kalapasta


  • 250 gr pastat
  • maitse järgi suitsulõhet
  • purk päikesekuivatatud tomateid
  • maitse järgi basiilikut ja küüslauku

Keeda pasta. Haki kala, tomatid ja maitseained. Kuumuta kergelt küüslauk, seejärel lisa pannile tomatid ja kala, kuumuta kergelt. Kui pasta on keenud ja kurnatud, lisa pannil olev segu pastale, lisa hakitud basiilik, sega ning serveeri.
Muide, küüslauku võib kuumutada tomatite õlis.

Rostbiif

Puhasta kelmetest tükk 

  • veiseliha

Kui on tegu otstest aheneva fileega, võib otsad ära lõigata või niidiga tagasi siduda. Nii tuleks teha ka õhukese lihatüki puhul, sest tulemus on parem, kui tükk on võimalikult kompaktne. Maitsesta liha oliiviõliga segatud soola ja jahvatatud musta piparaga. Pintselda lihatükk maitseseguga üleni kokku ja jäta tunniks-paariks toatemperatuurile seisma. Et vältida liha pinna kuivamist, võib selle katta fooliumi või toidukilega. Sool-pipar on kõige lihtsam maitse lisamise moodus, aga väga hõrgu maitse annab õlis purustatud värske tüümian ja küüslauk.

Retsept ise on väga lihtne:

  • 3 küüslauguküünt
  • väiksem kimp värsket tüümianit
  • 2 tl jämedat soola 
  • 4 spl külmpressi oliiviõli

Küüslauk ja tüümian haki ning purusta koos õliga uhmris või köögikombainis. Lisa sool ning määri enne küpsetamist lihale.

Rostbiifi jaoks väga vajalik kaardervärk on kindlasti lihatermomeeter. Ilma selleta on liha sisetemperatuuri väga raske hinnata. Just nimelt lihatüki sisemine temperatuur on oluline indikaator, mis näitab, millises küpsusastmes liha parasjagu on.
Väga toores (very rare). Kui liha sisetemperatuur ~55 ºC, siis liha on seest punane ja keskmisele sööjale liiga toores.
Toores (rare) - sisetemperatuur 60ºC.
Pooltoores (medium rare). Kui liha termomeeter näitab 63ºC, siis on liha seest roosa ja mahlane. Minu isiklik lemmik.
Poolküps (medium) - 71 ºC. Kõige levinum küpsusaste.
Täisküps (well done) - 77ºC. Liha hakkab kuivaks tõmbuma.
Läbiküps (very well done). Kui temperatuur liha sees läheneb 82 ºC, siis liha värvus on hallikas ja tundub tuimavõitu.

Lihatermomeeter tuleb paigaldada teravikuga võimalikult liha keskossa, muidu on liha vähem valminud, kui termomeetri järgi tundub.
Enne liha ahju panemist tuleb ahi soojendada ~250 ºC ning prae pealispind ära pruunistada, et moodustuksid maitseühendid. Seejärel temperatuuri 170 ºC’ni alandades küpsetada kuni soovitud sisetemperatuurini.

Kohe peale ahjust võtmist ei tasu praadi lahti lõigata, sest lihamahl pole veel kinnistunud. Oleks vajalik hoida praadi ligi pool tundi fooliumi all ning alles seejärel õhukesteks viiludeks lõigata.

Koorene pasta sea ja spinatiga

  • sea- või kanafileed
  • õli praadimiseks
  • külmutatud spinatit/spinatipüreed
  • küüslauku
  • vahukoort
  • soola
  • musta pipart
  • pastat (nt. penne)
  • veidi põld-võõrkapsast ja parmesani serveerimiseks
Pane pastakeeduvesi tulele.
Kuivata toatemperatuuril liha köögipaberiga ja lõika ribadeks. Võid liha ka kergelt näiteks sinepiga marineerida ja veidikeseks seisma jätta.

Lisa keevale veele sool ja pasta. Aja pann õliga tuliseks.
Prae liharibad suurel kuumusel kiirelt pruuniks, maitsesta soola ja pipraga. Lisa pannile küüslauk ja ohtralt (poolsulanud) spinatipüreed.
Kuumuta mõni minut ja sega paar korda. Kalla kõige otsa tunde järgi vahukoort ja kuumuta veel veidi.

Keeda pasta al dente ja sega kuuma kastmega. Serveeri parmesaniviilude ja põld-võõrkapsaga.

Aurutatud köögiviljad tšilliõliga

  • 800 g rohelisi külmutatud köögivilju
  • 1 tšillikaun (või veidi tsillihelbeid)
  • oliiviõli
  • soola
Auruta köögiviljad peaaegu pehmeks (või keeda soolases vees), nõruta.
Haki tšilli ja kuumuta pannil oliiviõlis. Lisa köögiviljad, maitsesta soolaga ja sega korralikult läbi, nii et kõik ühtlaselt maitsestatud saaks. Serveeri.

Ahjukala päikesekuivatatud tomatite ja apteegitilliga

  • 600 g valget kalafileed (nt. lest, koha, haug)
  • 1 suurem apteegitill
  • 2 dl kuiva valget veini, mida kala kõrvale juua kannatab
  • 0.5 dl külmpressi oliiviõli
  • 1 kimp peterselli (ca 2 dl hakitult)
  • 6-7 päiksekuivavtud tomatit ürdiõlis
  • 2-3 küünt küüslauku
  • 1-2 tl soola
  • musta pipart

Kui kasutad külmutatud kala, lase sel üleöö külmikus sulada ja kuivata kala köögipaberiga.

Pese ja viiluta apteegitill, lao ahjuvormi, piserda üle poole õlikogusega, maitsesta soolaga ja küpseta 220-kraadises ahjus kergelt jumekaks. Ära unusta end hästi tunda ja igaks juhuks veini maitsta. Kes teab, äkki on veel viga man :)

Haki petersell ja tomatid ning viiluta küüslauk. Lao ahjuvormi apteegitillile kalafileed, kalla üle veiniga. Piserda ülejäänud õliga (osa võib olla tomatite hoidiseõli, seda parem). Puista peale küüslauk, tomatid ja pool petersellist. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kala on valge (küps) - aeg oleneb fileede paksusest, aga üle 25-30 minuti ei kulu ka kõige paksema fileega, pigem ikka 15-20.
Seveeri hakitud peterselli ja tšilliste köögiviljadega.

Kui kasutad külmutatud kala, siis tuleb sellest küpsemisel välja üsna palju vedelikku. Seda võib kasutada kastmena ja ülejäägi külmutada mõne kala- või merannirisoto tarvis.

Ahjukala laimi, ingveri ja sojakastmega

  • 1 lõhe või forellifilee (nahaga, luudeta), ca 1 kg
  • 2 sl tumedat sojakastet (mitte "light")
  • 2-3 küünt küüslauku
  • 1 laimi koor ja mahl
  • 2 spl värsket riivitud ingverit
  • 2 spl fariinsuhkrut
  • 2 spl mahedamaitselist toiduõli
  • 1 tl soola

Puhasta kala luudest, pühi majapidamispaberiga ja aseta ahjuvormi. Pane ahi sooja.
Pigista laimist välja mahl ja riivi koor, riivi ingver ja pressi küüslauk. Sega kokku.
Lisa sool, sojakaste, suhkur ja õli. Vispelda nii ühtlaseks, kui saad. Määri saadud segu kalale. Võid kalale asetada ka mõned õhukesed võiviilud.
Küpseta 20-25 minutit 200-kraadises ahjus (grillelemendi olemasolul kasuta seda). Serveeri riisiga.

Pasta tomati ja tuunikalaga

  • 400 g pastat (vastavalt sööjate arvule)
  • 1 purk purustatud tomatit, ürtidega või ilma (ca 400 g)
  • 1 karp head tuunikala õliga või õlita (ca 100 g, võib ka 2 karpi)
  • 1 sibul
  • 1 tl suhkrut
  • paar küünt küüslauku
  • värsket basiilikut või peotäis musti oliive
  • oliiviõli
  • soola
  • musta pipart

Koori ja haki sibul ning küüslauk.
Prae sibul oliiviõlis klaasjaks. Kalla pannile sibula otsa tomatipasta ja küüslauk, jäta madalale kuumusele podisema.
Pane pastavesi tulele ja lase keema. Lisa sool ja pasta.

Nõruta kalakonserv ja viiluta oliivid, kui neid kasutad. Haki peotäis värsket basiilikut, kui on (kuivatatut ära siinkohal kasuta).
Lisa kastmele kala (ja oliivid) ning sega läbi, et kala väiksemateks tükkideks laguneks. Maitsesta kaste suhkru, soola ja pipraga (viimast üsna ohtralt). Kuumuta madalal tulel veel 3-4 minutit ja keera tuli alt ära.

Keeda pasta valmis (al dente), kurna ja kalla pannile. Lisa samasse ka hakitud basiilik. Sega kastmega läbi (vajadusel lisa natuke pastakeeduvett) ja serveeri kohe (soovitavalt ilma juustuta).

Juustupirukas tomatiga

  • 100 g soolast võid (või võid ja searasva vahekorras 1:1 ning soola)
  • 200 g nisujahu
  • 2 spl külma vett
  • 100 g koorikuga kitsejuustu või 150 g fetat
  • 200 g kirsstomateid
  • 250 g paksu hapukoort
  • 2 muna
  • Parmesani vms. kuiva tugevamaitselist juustu peale raputamiseks
  • musta pipart

Näpi võikuubikud jahuga ühtlaseks pudiks, lisa vesi ja mudi ühtlaseks tainaks (säilib ideaalselt sügavkülmas, võid teha mitmekordse koguse ja jagada pallideks).
Rulli tainas küpsetupaberile ja kata sellega 24 cm diameetriga lahtikäiv küpsetusvorm (paari cm kõrguselt) ja pane vähemalt pooleks tunniks külmikusse.
Trimmi ääred, torgi põhi kahvliga auguliseks, kata tainaääred fooliumiga ja eelküpseta 10 minutit 220-kraadises ahjus.
Võta vorm ahjust välja, eemalda foolium. Lao põhjale juustuviilud või kuubikud, nende vahele tomatid ja kalla üle hapukoore-muna(-ürdi)seguga, raputa kõige otsa tugevamaitselist riivjuustu. Jahvata peale musta pipart ja küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni munapiim on tahkunud ja tomatid pisut lõhkenud koorega.
Lase 15 minutit jahtuda ja taheneda, serveeri soojalt toorsalatiga või kerge einena.

Siidris hautatud maks

  • Külmutamata veise (vasika) maksa
  • Kuiva siidrit
  • Sibulat
  • Soola-pipart
  • Jahu (nisupüüli, täisterajahu, mitmeviljajahu, vms)
  • Õli/võid praadimiseks

Puhasta maks kelmetest, lõika sentimeetripaksusteks (või veidi paksemateks, mitte õhemaks) viiludeks ja kuivata köögipaberiga. Jahvata maksaviiludele soola, kohe üsna ohtralt.
Viiluta sibul ja prae keskmisel kuumusel pehmeks. Tõsta sibul ootele, puhasta pann, lisa uuesti õli (rohkelt-heldelt) ja aja pann tuliseks.
Patsuta maks jahus ja prae tulisel pannil kiiresti kahelt poolt pruuniks (paar-kolm minutit, mitte kauem). Pane pannile korraga ainult nii palju maksaviile, et nende küljed praadimisel kokku ei puutuks (muidu jahutad panni liiga maha).
Kalla pannile siirdit nii, et see panni pinda nii veidi alla poole sentimeetri jagu kataks (vahutab alguses korralikult, mitte ehmatada), keera kuumust madalamaks ja kata pann kaanega. Paari minuti pärast keera maksaviiludel teine pool ja hauta veel minutike. Jahvata maksale maitse järgi pipart.
Serveeri kuumalt praesibula, praeleeme, saia ja salatiga.

Kartul spinati ja küüslauguga

  • Kartulit
  • Spinatit
  • Küüslauku
  • Võid
  • Oliiviõli

Koori kartulid ja lõika kuubikuteks, loputa kuubikud külmas vees tärklisest puhtaks ja jäta vette seisma.

Koori ja haki ohtralt küüslauku (praadides muutub küüslauk väga mahedaks).
Sulata pannil või, lisa veidi oliiviõli ja kuumuta või-õlisegus küüsluaku (ära lase pruunistuda!). Lisa värske spinat ja kuumuta kuni spinat "kokku kukub" (või kuni külmutatud spinat on sulanud ja läbi kuumutatud). Tõsta pann kõrvale.

Lase potis vesi keema, lisa sool ja kartulid. Keeda kartulid pehmeks (aeg oleneb kuubikute suurusest) ja sega spinatiseguga. Serveeri soojalt.

Panniroog

  • mõned kartulid
  • paar punast paprikat
  • mõnisada grammi hakkliha (siga, veis, lammas)
  • purk purustatud tomatit
  • mõni küüs küüslauku
  • tugevamaitselist puljongit või kontsentraati (veis, lammas, metsloom, mitte kana)
  • soola ja pipart
  • sibulat, peterselli serveerimiseks
  • õli praadimiseks

Haki küüslauk ja paprika, kuubista kooritud kartulid.
Pruunista hakkliha ja paprika kergelt õlis, lisa küüslauk ja kuumuta veel veidi.
Lisa kartulikuubikud ja sega läbi. Lisa paarsada milliliitrit puljongit ja umbes poole rohkem tomatikonservi, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni ja alanda temperatuuri.
Hauta madalamal kuumusel kaane all kartuli pehmenemiseni. Arvesta, et kartuli pehmenemine võtab aega (happeline keskkond). Pikem haudumine muudab siinjuures oluliselt paremaks nii liha kui ka tomati :)
Serveeri rohelise sibula ja/või peterselliga.

Juustusupp riisi ja porgandiga

  • 2 sl õli
  • 1 hakitud sibul
  • 2-3 suuremat porgandit (u 300 g)
  • 80 g pikateralist riisi (1 dl)
  • 1 liiter köögiviljapuljongit
  • 100-200 g sulatatud juustu(nt Merevaik)
  • soola ja musta pipart
  • maitseks hakitud värsket tilli

Riivi porgand jämeda riiviga.
Kuumuta potis õli, lisa sibul ja porgand ning prae paar minutit. Sega juurde riis ja kuumuta veel minut aega.
Lisa kuum puljong, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ning kata pott osaliselt kaanega. Keeda tasasel tulel umbes 15-20 minutit, kuni riis ja porgand on pehmed.
Lisa toasoe sulatatud juust ja sega, kuni see on supi sisse lahustunud.
Serveerimisel puista peale hakitud maitserohelist.

Hakkliha-maisivorm


  • 1 sibul
  • 1 paprika
  • 2 sl õli
  • 500 g veisehakkliha
  • 2 sl Worcesteri kastet
  • soola ja musta pipart
  • 200 g külmutatud või konservitud maisi
  • 2 muna
  • 2-3 sl hakitud värsket peterselli

Määri keskmise keskmise suurusega ahjuvorm võiga.
Haki sibul ja paprika, prae õlis pehmeks. Lisa hakkliha ja prae korralikult läbi. Maitsesta soola, pipra ja Worcesteri kastmega.
Kui kasutad külmutatud maisi, siis sega see hakkliha hulka ja kuumuta veel paar minutit.
Klopi suures kausis munad lahti, sega juurde petersell ja hakklihasegu. Maitsesta.
Kalla ahjuvormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit.

Roheline panniroog


  • 300 g kana- või kalkunitükikesi (rinna- või kintsuliha)
  • 2–3 sl rohelist (sidruni)pestokastet
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 125–150 g nuudleid
  • paar peotäit aedoakaunu
  • 1 väike lill- või spargelkapsas
  • 1 väiksem porru
  • 1–2 sl õli
  • soola
  • 1–2 dl õuna- või ananassimahla
  • hakitud basiilikut

Maitsestage linnuliha pesto-kastme ja pipraga ning jätke seisma, kuni valmistate köögivilja ette. Aedube keetke umbes 10 minutit, ligikaudu sama aeg kulub nuudlite keemisele. Nii nõrutatud oad kui ka nuudlid hoidke soojas. Tükeldage ülejäänud köögiviljad. Seejärel praadige vähese õliga lihapalad (5 min) ja tõstke taldrikule.
Valage pannile ülejäänud õlikogus ning küpsetage selles tükeldatud kapsas ja porru poolpehmeks. Lõpuks segage kõik pannil kokku – nuudlid, oad, liha ja muud köögiviljad ning lisage mahl. Kui tundub, et mahla jääb väheks, kallake pisut vett juurde, segage, maitske ja ajage toitu kogu aeg liigutades ühtlaselt kuumaks. Peale puistake hakitud basiilikut.

Veinis aurutatud kala


  • 8 tk kalafileed
  • 3 spl sidrunimahla
  • soola, pipart
  • 4 porgandit
  • 400 g rediseid
  • 100 ml valget veini
  • 1 loorberileht
  • 10 tera musta pipart
  • 1 kimp tilli

Puhtad kalafileed tupsutada paberkäterätiga kuivaks, pritsida üle sidrunimahalaga, maitsestada soola ja pipraga. Porgand ja redis puhastada ja riivida jämedalt või lõigata Julienne'i lõikuriga ribad. Aurutusnõusse (ei pea olema spetsiaalne auruti, võib ka võtta poti ja sõela) valada 250 ml vett, lisada valge vein, loorberileht ja pipraterad, lasta keema tõusta. Ettevalmistatud kalafileed ja köögiviljad tõsta sõelale/restile auru kohale, sulgeda kaas ja hoida keeva auru kohal 10-15 minutit. Valmis kala ja köögiviljad puistata serveerimisel üle tilliga, soovi korral ka oliiviõliga. Kõrvale pakkuda kartuleid või riisi.

Pitaleivad täidisega

Taigna jaoks:

  • 500 g jahu
  • 30 g värsket pärmi
  • sooja vett
  • 1 tl soola
  • 1 spl toiduõli

Täidise jaoks:

  • 2 värsket kurki
  • 2 tomatit
  • 3 sibulat
  • värsket kapsast
  • 2 paprikat
  • 600 g sinki, vorsti, praest jäänud lihalõike vms

Kastme jaoks:

  • 400 g hapukoort
  • 3 küüslauguküünt
  • soola

Marinaad sibulale:

  • 1 spl äädikat
  • 3 spl vett
  • pool tl soola ja suhkrut
Pärm lahustada väheses soojas vees. Pooles klaasis soojas vees lahustada sool, lisada toiduõli. Lauale kuhjata jahu, teha keskele süvend ja kallata sinna ettevaatlikult pärm. Tasakesi segades hakata lisama soola ja õliga sooja vett. Välja peab tulema elastne taignapall. Katta salvrätiga ja lasta tund aega kerkida. Siis jaotada tainas kanamunast vähe suuremateks pallikesteks. Katta tööpind jahuga ning igast taignapallikesest rullida 2-3 mm paksused lehed. Laotada lehed kuivale pannile ja küpsetada maksimaalkuumusel praeahju kõige alumisel riiulil.
Kohe kui pitad hakkavad paisuma nagu pall, tuleb nad ahjust välja võtta. See käib kähku – 2-7 minuti jooksul alates ahju panekust. Valmis pitad võib sulgeda kilekotti, nii püsivad nad pehmed.
Täidist võib teha muidugi väga mitut moodi, olgu siinkohal üks võimalus:
kurgid ja tomatid viilutada. Sibul lõigata ratasteks, eraldada rõngad üksteisest ja loputada üle külma veega. Marineerida sibulad. Kapsas ja paprika lõigata väga õhukesteks viiludeks, lisada suhkrut ja soola, segada.
Valmistada kaste – pressida küüslauk pressiga, segada soolaga maitsestatud koorega, võib lisada ka veidi ketšupit.
Liha lõigata väikesteks tükkideks.

Lõigata pital terava noaga üks külg lahti. Määrida sisemus kastmega, panna sisse kapsasalat, kurgi- ja tomativiilud, sibul, lihatükid. Soovi korral lisada veel kastet.
Sobib kaasa võtta piknikule või tööle kergeks lõunaks.