Tainas:
- 120 g võid (või searasv ja koorevõi 1:1)
- 240 g nisujahu (nt. valget ja täistera nisujahu ehk Graham jahu 1:1)
- paar spl külma vett
- 0.5 tl soola
Täidis:
1 muna 1 dl vedeliku kohta, kusjuures vedelik võib olla piima-kooresegu koor, hapukoor...
24 cm diameetriga vormi kulub mõistliku täidise koguse juures 2-3 muna ja 2-3 dl vedelikku olenevalt täidise kogusest.
Täidiseideed:
peekon, rullkõrvits, sibul, riivjuust, hapukoorega nõrutatud tuunikalakonserv, tomat, riivjuust marineeritud kanafilee, porrulauk, paprika, riivjuust, kookospiimaga spargel, suitsulõhe, riivjuust spargelkapsas, lillkapsas, sink, riivjuust spinat, küüslauk, feta porru, erinevad juustud rullkõrvits, baklažaan, paprika, riivjuust tomat, oliivid, värsked Vahemere ürdid (tüümian, rosmariin), feta naat/nõges/spinat, kodujuust, peekon (hapukoorega)
Taina jaoks hakkida või (ja rasv) soola ja jahudega, lisada vesi ja töödelda kiiresti ühtlaseks.
Rullida tainas küpsetuspaberi peale küpsetusvormist (24 cm diameetriga) natuke suuremaks kettaks.
Katta lahtiväiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Kummutada lahtirullitud tainas vormi, siluda ja kohendada (tainarullimise paber jääb üle, võib kasutada hiljem muudel eesmärkidel) ning panna vähemalt pooleks tunniks kuni üleöö külmikusse seisma.
Hea põhja eelduseks on, et kõik koostisained oleks võimalikult külmad ja taina tegemine toimuks võimalikult kiiresti, samuti peab tainas saama piisavalt külmas seista.
Seejärel torkida põhi kahvli (või puutikuga, kui on tegu teflonkattega vormiga) läbi ja küpsetada 220 kraadini eelsoojendatud ahjus 10-12 minutit.
Selle ajaga alandada ahju temperatuuri 200 kraadini, valmistada ette täidis ja segada kokku munapiim. Maitsestada täidis vastavalt soovile.
Küpsenud põhjale laotada eenevalt küpsed tahked koostisained ja valada üle munapiimaga ning katta riivjuustuga või segada kõik eelnevalt läbi ja kallata tainale. Kui täidis on väga vedel, siis võib kuuma põhja enne täidisega katmist ligunemise vastu munavalgega määrida.
Küpsetada maksimaalselt 200-kraadises ahjus muna kalgendumiseni ja juustu küpsemiseni, mis võtab olenevalt katte koostisest ja paksusest aega umbes 20-40 minutit. Piruka valmidust saab kontrolida puutikuga.